Z znanjem do boljšega zdravja

Otrok v avtomobilu

26. 06. 2019
Otroka od rojstva dalje tudi na najkrajših vožnjah vozimo na zadnji klopi avtomobila nameščenega v otroškem varnostnem sedežu, ki je primeren otrokovi velikosti in teži. Priporoča se uporabo sedežev i-Size, v katerih je otrok s hrbtom obrnjen v smer vožnje vse do 3. ali 4. leta starosti. Po tem mora otrok uporabljati sedež – jahač dokler ne zraste do višine 150 cm.
  • Otrok mora biti v sedežu pripet s sistemom varnostnih pasov tako, da je med pasom in otrokovo ključnico največ za prst prostora. V jahaču je otrok pripet s 3-točkovnim varnostnim pasom, ki je vgrajen v avtomobilu, pri čemer zgornji trak varnostnega pasu poteka skozi vodilo jahača in preko otrokove rame, spodnji trak pa pod obema rogljema jahača in preko otrokove medenice.
  • Izberemo sedež, ki nudi dovolj bočne opore in zagotavlja čim manjše bočno nihanje glave in telesa tudi pri otroku, ki spi. Vožnja novorojenčka v prvem mesecu starosti naj ne traja več kot 30 minut, pri starejšem dojenčku pa je priporočljivo, da vožnja ne traja več kot 60 minut. Takoj ko pridemo domov, otroka premestimo iz sedeža v posteljico.
  • Otroci so zelo občutljivi za pregrevanje, saj v vročini temperatura otrokovega telesa narašča 3-5 krat hitreje kot pri odraslem človeku. Zato otroka v avtomobilu nikoli ne pustimo samega brez nadzora odrasle osebe, tudi če so okna delno odprta, ali je avto prižgan in deluje klimatska naprava. Pri zunanji temperaturi 26°C se notranjost avtomobila v nekaj minutah segreje do smrtno nevarne vrednosti tudi ob odprtem oknu.
  • Na daljših vožnjah naj ima otrok vedno na razpolago dovolj tekočine. Načrtujmo več krajših postankov in takrat otroku ponudimo tudi lahek prigrizek. Med jedjo naj sedi skupaj z nami, da mu lahko hitro pomagamo, če se mu hrana zaleti in se začne dušiti.