Z znanjem do boljšega zdravja

Otroci za večjo varnost v prometu

19. 11. 2019
Čas martinovega tradicionalno spremlja dobra in obilna hrana ter žal tudi precejšnje količine alkohola, saj gre za praznik, ko »se mošt spremeni v vino«. V Sloveniji lahko rečemo, da živimo v tako imenovani »mokri kulturi« kar se tiče alkohola, saj je le ta splošno razširjen in lahko dostopen (kljub zakonodaji, tudi mladostnikom); spremlja nas na praznovanjih in pomembnih življenjskih dogodkih, naj bodo veseli ali žalostni; do pitja alkohola smo tolerantni, na drugi strani pa stigmatiziramo posameznike, ki se odločijo za zdravljenje alkoholizma. S svojim zgledom in vedenjem odrasli vplivamo tudi na to, da se vzorci pitja alkohola prenašajo dalje, iz roda v rod.

Ker se veliko ljudi na martinov vikend z avtom odpravi na kosilo ali večerjo,  so po celotni Sloveniji že nekaj dni pred tem potekale poostrene kontrole prometa, s poudarkom na preverjanju psihofizičnega stanja voznikov. Policisti so tako med 4. in 13. novembrom izvajali preventivno akcijo Slovenija piha 0,0, ki jo skupaj organizirajo Ministrstvo za zdravje, Policija in Javna agencija RS za varnost prometa. Namen akcije je osveščati o nevarnosti udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami.

V želji, da z regijskimi deležniki skupaj doprinesemo svoj del k izboljšanju prometne varnosti na Koroškem, smo že šesto leto zaporedoma izpeljali preventivno akcijo Otroci za varnost v prometu, ki jo je razvil NIJZ OE Murska Sobota, ki jo v svojem okolju že izvaja kar nekaj let, na Koroškem pa smo jo prvič izvedli v letu 2014. Cilj programa je senzibilizirati različne javnosti na problematiko alkohola v prometu.

S ponosom lahko povemo, da je letos sodelovalo največje število šol in vrtcev do sedaj, in sicer 14 osnovnih šol z podružnicami, 4 vrtci in 76 mentorjev. Zbrali smo tudi največje število izdelkov, kar 1149. K sodelovanju so letos pristopile vse štiri policijske postaje - Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec in Dravograd, česar smo še posebej veseli. 

V oktobru zbrane izdelke koroških vrtcev in šol, ki so jih otroci opremili s preventivnimi sporočili o varni vožnji in odgovornem vedenju v prometu, smo v petek, 8.11. in ponedeljek, 11.11.2019, na martinovo, razdelili ustavljenim voznikom.

Izdelke so voznikom podelili bodisi policisti sami - Radlje ob Dravi, bodisi skupaj z otroki in učitelji (vseh skupaj je bilo letos na terenu s policisti 160, največ do sedaj): v Črni na Koroškem, Kotljah, Slovenj Gradcu, Dravogradu in Šentjanžu pri Dravogradu. Na Prevaljah pa se je policistom in učencem pridružil še predstavnik Zveze šoferjev in avtomehanikov.  Poleg otroškega izdelka so vozniki prejeli tudi gradivo projekta SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, katerega cilj je zmanjšati tvegano in škodljivo pitje alkohola med odraslimi prebivalci Slovenije.  

Odzivi vseh sodelujočih - voznikov, otrok, učiteljev ter policistov, so bili izjemno pozitivni, zato se že veselimo novih skupnih podvigov v naslednjem letu. Akcija je bila podprta tudi z medijske strani (Koroške novice, Koroški radio,…).

Nekaj foto utrinkov izdelkov in terenske akcije lahko najdete TUKAJ

Tvegano in škodljivo pitje alkohola negativno vpliva na številne vidike našega življenja: zdravje, počutje, odnose, prometne in druge nezgode,… Poskrbimo, da bomo prihajajoče decembrske praznike preživeli prijetno, odgovorno in kar se da varno, tudi na cesti.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje in upamo, da bodo odzivi na akcijo tudi prihodnje leto tako dobri.

Slike so prispevali:

- OŠ Šentjanž pri Dravogradu

- POŠ Kotlje

- Prva OŠ Slovenj Gradec

- OŠ Črna na Koroškem

- OŠ Franja Goloba Prevalje

- Policijska postaja Ravne na Koroškem

- Policijska postaja Radlje ob Dravi

- Policijska postaja Dravograd

- Policijska postaja Slovenj Gradec