Z znanjem do boljšega zdravja

Otroci za varnost v prometu v Pomurju

12. 11. 2018
Cilj programa je dvig ozaveščenosti o posledicah uživanja alkohola pri udeležencih v prometu.

Program je namenjen učencem nižjih razredov osnovnih šol, starejšim otrokom v vrtcih, njihovim staršem ter udeležencem v prometu. Gre za multisektorski pristop, kjer smo sodelovali predstavniki zdravstva, šolstva in policije. V začetku šolskega leta smo na NIJZ OE MS pripravil likovni natečaj za osnovne šole in vrtce na temo alkohola in prometa. Šole in vrtci, ki so se vključili, so obravnavali problematiko alkohola in prometa na otrokom razumljiv način. Pod vodstvom mentorjev in sodelovanjem s starši so izdelali likovne izdelke s ključnimi sporočili.

Tako je v tem šol. letu 2018/19 v Pomurju sodelovalo 36 šol in vrtcev, 1299 otrok in šolarjev in 104 mentorji.

V petek pred martinovim pa smo s štirimi sodelujočimi šolami in Policijsko upravo Murska Sobota (PP Murska Sobota, Lendava, Ljutomer in Gornji Petrovci) organizirali ulične akcije. Te so  potekale  tako, da so policisti v izbrani prometni ulici ustavili voznika, opravili kontrolo dokumentov, potem pa sta pristopila otroka in vozniku podarila svoj izdelek oziroma otroški izdelek iz natečaja (risbico s sporočilom) in zloženko o alkoholu ter mu zaželela srečno vožnjo.

S pozitivno gesto  in pristopom smo vsi skupaj želeli opozoriti na nevarne pasti alkohola.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim za velik prispevek k odmevnosti akcije, voznikom pa za potrpljenje in spodbudne besede otrokom.