Z znanjem do boljšega zdravja

Otroci za varnost v prometu

11. 04. 2018
V okviru preventivne akcije »Otroci za varnost v prometu«, ki jo že nekaj let izvajamo na Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj, poteka osveščanje in informiranje javnosti o nezdružljivosti pitja alkohola in udeležbe v prometu. V sodelovanju s šolstvom, zdravstvom in policijo izvajamo preventivne dogodke na lokalni ravni, tako v šolah in njihovi okolici kot v nakupovalnih središčih.

Iz gorenjskih šol sodelujejo otroci, ki preko pogovora spoznavajo tematiko alkohola in varnosti v prometu ter preprečevanja prometnih nesreč. Na to temo izdelujejo likovne izdelke in nato se skupaj s svojimi mentorji vključijo v akcijo, kjer voznikom preko svojih ustvarjenih izdelkov prenašajo sporočilo o škodljivosti alkohola v prometu.

Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa je v zadnjih dveh letih ponovno v porastu število prometnih nesreč. Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja. Posebej so izpostavljeni tveganju za povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola osebe v starosti od 24 do 34 let; polovica udeležencev, ki vozijo pod vplivom alkohola, je starih od 18 do 44 let, pri tem pa je velika večina moških. Prisotnost alkohola v prometu je odraz širšega odnosa družbe do uživanja in porabe alkohola. Raziskave kažejo, da se Slovenija po količini popitega alkohola na prebivalca uvršča visoko v Evropi, saj je leta 2016 poraba čistega alkohola na osebo nad 15. letom starosti znašala 10,5 l.

Z razstavo želimo preko izdelkov in sporočil otrok opozoriti širšo javnost, da sta alkohol in vožnja pod vplivom psihoaktivnih snovi še vedno med glavnimi dejavniki tveganja za nastanek prometnih nesreč. Naše sposobnosti se pod vplivom alkohola zmanjšajo in se še poslabšujejo s povečevanjem stopnje alkoholiziranosti, kar močno zvišuje tudi verjetnost udeležbe v prometni nesreči.

Na področju preprečevanja tvegane uporabe alkohola in drugih psihoaktivnih snovi je potrebno, da k problemu pristopamo celovito, saj bomo le na ta način lahko prispevali k boljšemu stanju tudi na področju prometne varnosti.

Kam po pomoč:

Kadar se osebe ali njihovi svojci znajdejo v stiski ali bi želeli več informacij glede alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, se lahko obrnejo na izbranega zdravnika, diplomirano medicinsko sestro v referenčni ambulanti družinske medicine, na Center za socialno delo in Nevladne organizacije, kjer jih bodo vključili oz. usmerili na ustrezno pomoč.

Prispevek Otroci za varnost v prometu 2017 je dostopen na naslednji povezavi.

Več informacij glede vpliva alkohola, priporočil za zmanjšanje pitje alkohola in različnih vrstah pomoči lahko najdete na spletnih straneh: