Z znanjem do boljšega zdravja

Otroci za varnost v prometu 2020

25. 09. 2020
To leto je za vse nas nepredvidljivo, polno izzivov, ampak ne glede na kompleksnost situacije v kateri smo, želimo, da obdržimo in še naprej izvajamo dobre prakse, upoštevajoč priporočila strokovnjakov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje kot organizatorji aktivnosti  za zmanjšanje uporabe alkohola in varnost v prometu  se vsako leto s prvimi jesenskimi dnevi oglasimo s povabilom k sodelovanju  v naši akciji »Otroci za varnost v prometu«,  ki poteka   v novembru -  mesecu preprečevanja  odvisnosti.

Vljudno vabimo, da se nam tudi to leto pridružite v čim večjem številu.  V  vaših sredinah se  z otroki  pogovarjajte  o problemu alkohola v prometu in preprečevanju nesreč (več kot petina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola).

 

Ciljna skupina:  učenci 1 - 4 razreda   in  starejše skupine  v vrtcih.

Izdelek:    Otroci in  učenci in napišejo in  narišejo  sporočilo odraslim  na temo  alkohol in promet .

Material :  trši papir za risanje,  tanjši karton

Dimenzija izdelka:    velikost izdelka do A5 (15 x 21 cm),

Poljubna oblika izdelka : pravokotna risbica ali obrezani oris avtomobila, roke, otrok, prometnih znakov, obesek za avto, zastavica, znak na palici..

Tehnika – flomastri, voščenke, barvice, lepljenje…

Podpisan  izdelek   ( ime otroka, mentor,  ustanova ) pošljite do 6. novembra 2020 na naslov:

Jadranka Jovanović, NIJZ OE  Murska Sobota.  Arh. Novaka  2b, 9000 Murska Sobota

Potek aktivnosti:   Prejete otroške   izdelke  bomo  opremili s sporočilom  in zloženko o alkoholu  in jih tradicionalno ob  Martinovem, v sodelovanju   z učenci in policisti,  razdelili voznikom.  Učenci   bodo skupaj s  policistom   opozarjali na  pravilno ravnanje odraslih, voznikov. Ob  določeni uri bodo policisti ustavljali vozila, po opravljeni kontroli bo k vozilu pristopil učenec  z  izdelkom in ga skupaj  z  lepo besedo “Varno vožnjo brez alkohola.” predal vozniku.  Ostale izdelke bomo distribuirali v pomurski regiji ob različnih priložnostih, ko bo to  izvedljivo.

V primeru, da šola/vrtec  želi tudi sam/a  izvesti ulično akcijo v svojem okolju, prosimo, da nam to sporočite  do 10. oktobra  zaradi koordinacije aktivnosti in dogovora s policijo.

Mentorji lahko dobijo  potrdilo, da so sodelovali v aktivnosti NIJZ.  Če želite potrdilo, prosimo, da nam posredujete vaše  podatke:  ime in priimek, datum rojstva, delovno mesto na  e-mail  jadranka.jovanovic@nijz.si .

Dopis je dostopen na naslednji povezavi.