Moj življenjski slog

Otroci za varnost v prometu 2018

27. 09. 2018
Jesen je potrkala na vrata in smo že v nizkem štartu, da začnemo z našo skupno aktivnostjo za zmanjšanje uporabe alkohola in ozaveščanja odraslih udežencev v prometu. Naša nacionalna akcija v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje »Otroci za varnost v prometu«, ki poteka v novembru - mesecu preprečevanja odvisnosti je iz leta v leto vse bolj prepoznavna in v njej sodeluje vsako leto več ustanov in posameznikov.

Leta 2017 je  v naši skupni aktivnosti sodelovalo  1063  učencev in otrok  iz 38 osnovnih šol in vrtcev, ki ustvarjali pod vodstvom 92 mentorjev, v  celotni  Sloveniji pa  4730 učencev in otrok iz 136 osnovnih šol in vrtcev ter 329 mentorjev.

Sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje  OE Murska Sobota vljudno vabimo zainteresirane osnovne šole in vzgojno varstvene ustanove  v Pomurju, da se nam tudi to leto pridružite v čim večjem številu.


Vabilo k natečaju »Otroci za varnost v prometu«

Sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje se kot organizatorji aktivnosti za zmanjšanje uporabe alkohola in varnost v prometu se vsako leto s prvimi jesenskimi dnevi oglasimo s povabilom k sodelovanju v naši akciji »Otroci za varnost v prometu«, ki poteka v novembru - mesecu preprečevanja odvisnosti.
Vljudno vabimo, da se nam tudi to leto pridružite v čim večjem številu. V vaših sredinah se z otroki pogovarjajte o problemu alkohola v prometu in preprečevanju nesreč. Problem je pereč: več kot petina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola.
 
Ciljna skupina: učenci 1 - 4 razreda in starejše skupine v vrtcih.
Izdelek: Otroci in učenci in napišejo in narišejo sporočilo odraslim na temo alkohol in promet .
Material: trši papir za risanje, tanjši karton
Dimenzija izdelka: velikost izdelka do A5 (15 x 21 cm),
Poljubna oblika izdelka: pravokotna risbica ali obrezani oris avtomobila, roke, otrok, prometnih znakov, obesek za avto, zastavica, znak na palici..
Tehnika – flomastri, voščenke, barvice, lepljenje…
 
Podpisan izdelek ( ime otroka, mentor, ustanova ) pošljite do 30. oktobra na naslov:
Jadranka Jovanović
NIJZ OE Murska Sobota
Arh. Novaka 2b, 9000 Murska Sobota
 
Potek aktivnosti: Prejete otroške izdelke bomo opremili s sporočilom in zloženko o alkoholu in jih tradicionalno ob Martinovem, v sodelovanju z učenci in policisti , razdelili voznikom.
Učenci bodo skupaj s policistom opozarjali na pravilno ravnanje odraslih, voznikov. Ob določeni uri bodo policisti ustavljali vozila, po opravljeni kontroli bo k vozilu pristopil učenec z izdelkom in ga skupaj z lepo besedo “Varno vožno brez alkohola.” predal vozniku. Ostale izdelke bomo distribuirali v pomurski regiji ob različnih priložnostih.
 
V primeru, da šola/vrtec želi tudi sam/a izvesti ulično akcijo v svojem okolju, prosimo, da nam sporočite zaradi koordinacije aktivnosti in dogovora s policijo.
 
Za sodelovanje v aktivnosti NIJZ OE Murska Sobota mentorji lahko dobijo potrdilo za pridobivanje točk za napredovanje. Če želite potrdilo, prosimo, da nam posredujete vaše podatke: ime in priimek, datum rojstva, delovno mesto na e-mail jadranka.jovanovic@nijz.si.

 

Datoteke: