Z znanjem do boljšega zdravja

Otroci za varnost v prometu 2017 – petek je dan za akcijo

13. 11. 2017
Kako dvigniti ozaveščenost o posledicah uživanja alkohola pri udeležencih v prometu? Lahko tudi s pomočjo naših najmlajših in z izvedbo preventivnega programa »Otroci za varnost v prometu«. Tudi otroci so vsakodnevno vključeni v cestni promet in so med dobo odraščanja zelo dojemljivi za dejanja odraslih.

V začetku šolskega leta so bile vse osnovne šole in vrtci  v Pomurju povabljeni k sodelovanju v likovnem natečaju  s temo »alkohol v prometu«. O temi so se učenci in otroci najprej pogovarjali , potem so ustvarjali  likovni izdelek z osebnim sporočilom vozniku. Izdelke smo zbirali na NIJZ OE Murska Sobota. Prejeli smo 1063 likovnih izdelkov iz 38 osnovnih šol in vrtcev, ki so bili ustvarjeni pod vodstvom 92 mentorjev.

Dan  pred  martinovim, v petek,  10. 11. 2017  so na štirih mestih v Pomurju potekale akcije. V njih so aktivno sodelovali učenci 2. razredov OŠ II in III Murska Sobota, učenci DOŠ II Lendava ter malčki iz vrtca pri OŠ Grad.  Akcije so izvedene  s pomočjo policistov Policijskih postaj Murska Sobota, Lendava in Gornji Petrovci. Aktivnost je   potekala tako, da so policisti ustavljali naključne voznike v prometu, opravili kontrolo dokumentov, izvajali  test alkoholiziranosti voznikov nato je k vozilu pristopil otrok in vozniku podaril likovni izdelek (risbico s sporočilom) ter vozniku zaželi »Srečno vožnjo brez alkohola!«

Ulične akcije  v katerih sodelujejo otroci so med ustavljenimi udeleženci v prometu zelo dobro sprejete, ker se otroška beseda in slika dotakne odraslih.  Cilj je dosežen: potrkati na vest voznikom  z osebnim sporočilom otrok, ki so razmišljali o posledicah zlorabe alkohola v prometu. Alkohol v prometu jemlje življenja tako nedolžnih, kot tistih  ki vozijo pod vplivom alkohola.

Projekt " Otroci za varnost v prometu" je bil predstavljen na 10. Evropski konferenci o javnem zdravju v Stockholmu prejšnji teden ( 1.-4.11.). Konferenca je največji strokovni dogodek na področju javnega zdravja v Evropi, z 2000 udeležencev.

Prispevek je s strani strokovne javnosti dobil visoko oceno, kar pomeni, da je predstavljen v obliki ustne predstavitve-predavanja. Soavtorici prispevka sta Tatjana Krajnc-Nikolić in Jadranka Jovanović.

 

Letak je dosegljiv na naslednji povezavi.

Povezave do objav v medijih: