Z znanjem do boljšega zdravja

Otroci za varnost v prometu 2017

17. 11. 2017
Že majhne količine alkohola v krvi podaljšajo odzivni čas, zmanjšujejo pozornost, motijo presojo. Popiti alkohol povzroča precenjevanje lastnih sposobnosti, poslabšuje oceno razdalje in hitrosti nasproti vozečih vozil. Pri mnogih ljudeh se to pokaže že pri nižji količini alkohola v krvi, kot je trenutno dovoljeno z zakonom.

 

    Poraba alkohola v Sloveniji na prebivalca je med najvišjimi v Evropi.

 

Na Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj smo že četrto leto zapored izvedli preventivno akcijo “Otroci za varnost v prometu”. V začetku šolskega leta so bile vse osnovne šole na Gorenjskem povabljene k sodelovanju v likovnem natečaju s temo »alkohol v prometu«. O temi so se učenci najprej pogovarjali, potem so ustvarjali likovni izdelek z osebnim sporočilom vozniku. Izdelke smo zbirali na NIJZ OE Kranj. Prejeli smo 743 likovnih izdelkov iz 10 osnovnih šol, ki so bili ustvarjeni pod vodstvom 36 mentorjev.

Dan pred martinovim in v tednu po njem so na petih lokacijah na Gorenjskem potekale akcije v sodelovanju s Policijsko postajo Kranj in OŠ Jakoba Aljaža Kranj, Policijsko postajo Radovljica in OŠ A. T. Linharta Radovljica PŠ Mošnje, Postajo prometne policije Kranj in OŠ Bistrica, Policijsko postajo Škofja Loka in OŠ Škofja Loka-mesto in Policijsko postajo Jesenice in OŠ Koroška Bela.

Učenci in učitelji so se po pogovoru s policisti o varnosti v prometu in alkoholu odpravili pred šolo. Tam so policisti ustavljali osebna vozila, tovornjake, motoriste in kolesarje ter pri voznikih opravljali test alkoholiziranosti. Otroci, ki so sodelovali v ulični akciji, so izročili voznikom likovni izdelek s sporočilom, ki je opozarjal na nezdružljivost pitja alkohola in udeležbe v prometu, ter jim zaželeli  VARNO VOŽNJO BREZ ALKOHOLA.

Z akcijo smo želeli preko osebnega sporočila otrok, ki so razmišljali o posledicah zlorabe alkohola v prometu, povečati ozaveščenost vseh udeležencev v prometu (voznikov, motoristov, kolesarjev in pešcev) o posledicah uživanja alkohola ter jim prenesti sporočilo, naj kot udeleženci v prometu ne uživajo alkohola ali drugih psihoaktvinih snovi…