Z znanjem do boljšega zdravja

Otroci za varnost v prometu 2017

14. 11. 2017
11. 11. 2017, na Martinovo soboto, smo na Koroškem že četrtič zaporedoma izpeljali zaključni del akcije »Otroci za varnost v prometu« .

Pri izdelavi likovnih izdelkov na temo varnost v prometu je sodelovalo 7 osnovnih šol (OŠ Muta, OŠ Vuzenica, OŠ Mežica, OŠ Šentjanž pri Dravogradu, OŠ Radlje ob Dravi, OŠ Prežihovega Voranca,  OŠ Črna na Koroškem) in trije vrtci (Dravograd, Vuhred, Vrtec Ravne na K. - enota Solzice). Skupno smo prejeli 670 izdelkov otrok, s katerimi je sodelovalo tudi 29 mentorjev (učiteljev, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev).

K izvedbi zaključnega dela akcije so tako kot vsako leto pristopili  policisti policijskih postaj iz regije (PP Ravne na Koroškem, PP Dravograd, PP Radlje ob Dravi in PP Slovenj Gradec) ter člani Zveze šoferjev in avtomehanikov, ki so skupaj naključno ustavljenim voznikom delili pozitivna sporočila otrok.

V petek, dan pred martinovim so k izvedbi akcije pristopili tudi petošolci OŠ Črna na Koroškem, ki so skupaj z policistom ustavljali vozila na cesti in voznikom sporočali, naj pazijo na otroke in ostale udeležence v prometu. Izvedbo akcije je na OŠ Črna na Koroškem  opisala mentorica Andrejka Fajmut: »Učenci so voznikom sporočali, naj pazijo na otroke in ostale udeležence v prometu ter naj bodo previdni. Predvsem pa naj ne pijejo alkohola, kadar so vozniki in sedejo za volan ali na motor.

Učenci so po začetni zadržanosti voznikom pogumno sporočali, kako naj ravnajo v prometu. Vozniki so se na naše dejanje pozitivno odzvali in z veseljem vzeli otroške risbice s posvetili.«

Z akcijo Otroci za varnost v prometu se na NIJZ območni enoti Ravne na Koroškem,   v sodelovanju z omenjenimi policijskimi postajami ter osnovnimi šolami in vrtci na Koroškem, pridružujemo preventivnim aktivnostim v mesecu novembru, kjer skušamo delovati preventivno predvsem na področju zmanjševanja vožnje pod vplivom alkohola, otroci pa s svojimi izdelki voznike opozarjajo tudi na številna druga tvegana vedenja v prometu, za katera si želimo, da bi bila manj prisotna (uporaba telefona med vožnjo, neupoštevanje prometne signalizacije, prehitra vožnja, neuporaba varnostnega pasu,…).

Odzivi vseh sodelujočih, tako šol, vrtcev, policistov, mentorjev in pa tudi voznikov, ki jim je bila akcija v prvi vrsti namenjena, so bili zelo pozitivni.

Utrinke iz letošnje akcije in izdelkov otrok voznikom lahko najdete na naslednji povezavi.

Fotografije so prispevali: Andrejka Fajmut- OŠ Črna na Koroškem, Policijska postaja Ravne na Koroškem in NIJZ OE Ravne na Koroškem.

Vsem sodelujočim skupaj se zahvaljujemo za trud in sodelovanje ter se veselimo sodelovanja v naslednjem letu.