Z znanjem do boljšega zdravja

Osvežilci zraka

08. 12. 2017

Kaj so osvežilci zraka?

Osvežilci zraka so izdelki v obliki sprejev, olj, paličic, posušenih rastlinskih delov ipd. namenjeni prekrivanju neprijetnega vonja v prostorih. Vendar zraka dejansko ne osvežijo in zraka ne »očistijo«.

  

Kaj vsebujejo osvežilci zraka?

Osvežilci zraka vsebujejo številne dišave kot so eterična olja oziroma njihovi  nadomestki. Poleg dišav vsebujejo osvežilci zraka tudi druge kemikalije, npr. etilni ali izopropilni alkohol, glikol etre, formaldehid, ftalate idr. Nekatere snovi pa nastanejo šele po uporabi kot posledica kemičnih reakcij.

Kako sestavine osvežilcev zraka vplivajo na naše zdravje?

Dišave prijetnega vonja se že tisočletja uporabljajo v obredne namene, za vzbujanje dobrega počutja, za vzbujanje poželenja kot tudi za prekrivanje neprijetnih vonjav. Vendar dišave nimajo samo prijetnih učinkov, ampak lahko povzročajo draženje kože, oči, dihal, glavobol, siljenje na bruhanje in alergije. Pri preobčutljivih posameznikih je za sprožitev alergične reakcije dovolj že majhen odmerek. Formaldehid je dražilen za oči, kožo in dihala, pri dolgotrajni izpostavljenosti lahko povzroča raka. Ftalati lahko v zadostnih odmerkih povzročajo motnje hormonskega ravnovesja predvsem v delovanju spolnih žlez in žleze ščitnice, posebej še v obdobjih razvoja.

   

 

Kateri ljudje so bolj dovzetni za škodljive učinke sestavin osvežilcev zraka?

Na splošno velja, da so za škodljive učinke kemikalij poleg preobčutljivih (nagnjenih k alergijam) ranljivejši razvijajoči se organizmi, torej še nerojeni otroci (v času nosečnosti), dojenčki in mali otroci. Otroci so zaradi fizioloških, metabolnih in vedenjskih posebnosti (roke-v-usta, predmet-v-usta) na enoto telesne mase izpostavljeni večjim odmerkom kemikalij iz svojega okolja kot odrasli. Otroci imajo pred seboj tudi več let življenja, v katerih se lahko razvijejo morebitne zakasnele posledice izpostavljenosti v zgodnjih življenjskih obdobjih.

Kako lahko zmanjšamo tveganje za zdravje?

Ker je tveganje funkcija nevarnosti kemikalije in izpostavljenosti, lahko tveganje zmanjšamo predvsem tako, da zmanjšamo izpostavljenost, in sicer da osvežilcev zraka ne uporabljamo ali da prostore pogosto in temeljito zračimo. V manjših in slabo prezračenih prostorih, kot je stranišče, se lahko zaradi uporabe osvežilcev zraka nakopičijo škodljive količine nevarnih kemikalij. V prostorih, kjer se zadržujejo otroci uporabo osvežilcev odsvetujemo, saj imajo otroci manjšo sposobnost prepoznavanja in razumevanja nevarnosti.