Kajenje

Razmislite o opustitvi rabe tobačnih in povezanih izdelkov v času epidemije COVID–19

03. 06. 2020

Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom.

Trenutno še ni na voljo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da so kadilci bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Vendar pa so osebe, ki kadijo tobak, bolj dovzetne za okužbe dihal, zato je verjetno, da so kadilci bolj dovzetni tudi za okužbo z novim koronavirusom v primerjavi z osebami, ki ne kadijo. Možnost okužbe z novim koronavirusom je lahko večja tudi zato, ker so prsti (in morda onesnažene cigarete) v stiku z ustnicami, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke v usta. Možnost okužbe se lahko poveča tudi, če isti izdelek uporablja več oseb, najpogosteje se v skupinah uporabljajo vodne pipe.

Kadilci imajo zvišano tveganje za komplikacije COVID-19.

Dostopni dokazi kažejo, da imajo kadilci ob okužbi z novim koronavirusom zvišano tveganje za komplikacije obolenja in smrt. Kajenje oslabi delovanje pljuč, okvarjen je migetalčni epitel, ki je zaščita dihalnih poti, poslabšan je imunski odgovor, zato je oslabljena moč telesa za boj proti koronavirusu.

Z zvišanim tveganjem za komplikacije COVID-19 so povezane tudi sladkorna bolezen, kronična obstruktivna pljučna bolezen, bolezni srca in žilja, kajenje pa je eden najpomembnejših vzrokov teh bolezni.

Varnih tobačnih in povezanih izdelkov ni.

Elektronske cigarete in COVID-19: Zaenkrat ni na voljo podatkov o tem, ali predstavlja uporaba elektronskih cigaret večjo verjetnost za okužbo z novim koronavirusom, prav tako ni na voljo podatkov o tem, ali je povezana z večjo verjetnostjo hujših oblik prebolevanja COVID-19. Možnost okužbe z novim koronavirusom je potencialno lahko večja, ker so pri uporabniku elektronske cigarete prsti (in morda onesnaženi ustnik elektronske cigarete) v stiku z ustnicami, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke v usta. Dostopne raziskave tudi kažejo, da ima aerosol elektronskih cigaret škodljive posledice na celice pljuč in zmanjšuje sposobnost odziva na okužbe. Aerosol elektronskih cigaret vsebuje številne strupene snovi, ki imajo potencialne škodljive učinke na pljuča.

Tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva: Prav tako še ni na voljo podatkov o tem, ali je uporaba tobačnih izdelkov, v katerih se tobak segreva, povezana z večjo verjetnostjo okužbe z novim koronavirusom ali večjo verjetnostjo hujših oblik prebolevanja COVID-19. Nasploh so verodostojni podatki o teh izdelkih še zelo omejeni, a glede na dostopne podatke je uporaba teh izdelkov verjetno povezana s škodljivostjo za pljuča in imunski sistem. Aerosol teh izdelkov vsebuje številne zdravju škodljive snovi, ki jih najdemo v tobačnem dim in tiste, ki jih v tobačnem dimu ni.

V različnih medijih so prisotne zavajajoče informacije o manj tveganih tobačnih in povezanih izdelkih glede tveganja okužbe ali težjega poteka COVID-19, tudi o koristni vlogi nikotina v zdravljenju COVID-19. Do sedaj ni na voljo nikakršnih dokazov, da so te trditve resnične.

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, ima pa še večji pomen v času COVID–19. Svetujemo čim prejšnjo opustitev kajenja in uporabe drugih tobačnih in povezanih izdelkov. Le tako lahko pridobite največ koristi za svoje zdravje.

Trenutno ni znano, koliko pred morebitno okužbo z novim koronavirusom bi moral posameznik opustiti kajenje, da bi zmanjšal tveganje za komplikacije ob okužbi. Vemo pa, da si pljuča opomorejo dokaj hitro po opustitvi kajenja. Že dva tedna po opustitvi kajenja se začne izboljševati pljučna funkcija, po enem mesecu pa se začnejo zmanjševati kašelj in težave pri dihanju. Cilije (migetalke) se pričnejo popravljati in ponovno opravljati svojo zaščitno nalogo. Zmanjša se verjetnost okužb dihal. Že kmalu po opustitvi kajenja se izboljša tudi stanje srca in žilja. Pol dneva po opustitvi kajenja se raven ogljikovega monoksida v krvi vrne na normalne vrednosti, po dveh tednih se začne zmanjševati tveganje za srčni infarkt. Osebe s sladkorno boleznijo imajo praktično takoj po opustitvi kajenja boljši nadzor nad krvnim sladkorjem.

Kje lahko dobite pomoč pri opuščanju?

Na voljo je brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77, kjer lahko vsak pridobi vse potrebne informacije o opuščanju oziroma se dogovori za pomoč pri opuščanju preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na naslednji povezavi.

Do nadaljnjega ne potekajo brezplačna individualna svetovanja in skupinski programi za opuščanje kajenja v Zdravstveno-vzgojnih centrih oziroma Centrih za krepitev zdravja. Ta vrsta pomoči bo ponovno vzpostavljena takoj, ko bo to možno. Do takrat si lahko pomagate z navodili, ki so dostopna na naslednji povezavi.

V lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomagajo kadilcu k uspešnejši opustitvi kajenja. Na voljo so tako žvečilke, obliži in inhalatorji, o uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila na recept vam lahko predpiše vaš osebni zdravnik.

 

Več informacij je tudi na voljo v gradivih, dostopnih na povezavah: