Z znanjem do boljšega zdravja

Omejitev širjenja različice omikron

02. 12. 2021
Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) sta uvrstila novo različico SARS-Cov-2 – B1.1.529 na seznam variant, ki predstavljajo večjo zaskrbljenost. Za omejitev širjenja okužb z različico omikron je še bolj pomembno, da upoštevamo zaščitne ukrepe.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) intenzivno spremlja situacijo doma in v svetu prek sistemov obveščanja med državami ter upošteva priporočila SZO in ECDC. V nekaterih evropskih državah poročajo večinoma o uvoženih primerih iz držav na območju južne Afrike. Vse evropske države budno spremljajo situacijo in povečujejo napore za hitro zaznavanje morebitnih primerov različice omikron. O razmerah sproti obveščajo SZO in ECDC, ki na podlagi poročanih podatkov in spremljanja epidemioloških razmer po svetu pripravljata ukrepe za zamejitev širjenja okužbe.

Tako so potrjene primere nove različice za zdaj zaznali že v številnih državah EU, in sicer v Avstriji, Belgiji, Češki, Danski, Franciji, Nemčiji, Italiji, Nizozemski, Portugalski, Španiji, Švedski, izven EU pa v Avstraliji, Botsvani, Braziliji, Kanadi, Hong Kongu, Izraelu, Japonski, Nigeriji, Saudski Arabiji, Južni Afriki, Švici in Veliki Britaniji.

Pomembno je še bolj dosledno upoštevanje in izvajanje preventivnih nefarmakoloških ukrepov, kot so upoštevanje razdalje, pravilna nošnja mask, razkuževanje rok in prezračevanje notranjih prostorov. Cepljenje še vedno ostaja najpomembnejši javnozdravstveni ukrep v trenutni pandemski situaciji, saj lahko omili morebiten potek okužbe ali bolezni, zmanjša tveganje za resnejše zaplete ter hospitalizacijo obolelih in število umrlih.

Trenutno ni priporočil o omejevanju potovanj v države EU ob pozivu, da je vsakdo dolžan upoštevati priporočene zaščitne ukrepe in spoštuje lokalna priporočila posameznih držav.
 

Na spletni strani ECDC lahko dostopate do dnevno osveženih informacij glede širjenja nove različice SARS-Cov-2 – B1.1.529. Dnevne objave so dostopne v poglavju "EPIDEMIOLOGICAL UPDATES". Do spletne strani ECDC z dnevno osveženimi informacijami lahko dostopate na naslednji povezavi.