Z znanjem do boljšega zdravja

Oktober, mesec osveščanja in preprečevanja raka na dojki

08. 11. 2019
Ravne na Koroškem, 30.10.2019 - “Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvedo za diagnozo, vsaj ena pa umre, to pa niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke. Vedeti moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje.”

V mesecu oktobru smo še bolj kot sicer seznanjali koroško javnost z vedno večjim bremenom raka, predvsem pa z možnostmi obvladovanja te bolezni in z delom različnih institucij, ki delujemo na področju preventive. Kronične nenalezljive bolezni, kamor sodi tudi rak, so glavni vzrok smrti in invalidnosti po celem svetu. Zaradi hitrega načina življenja se premalo zavedamo velikega pomena vsakodnevne skrbi zase, za svoje zdravje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem, koroški zdravstveni domovi, Koroško društvo za boj proti raku, medgeneracijski centri in TIC Ravne na Kor. smo na pobudo Združenja Europa Donna že tretje leto zapored pristopili k akciji okraševanja dreves v rožnate dekoracije in ozaveščanja občanov in občank o raku dojk.

Na lokacijah z rožnatimi dekoracijami po celotni regiji so bila mimoidočim na voljo informativna in zdravstveno-vzgojna gradiva s področja preprečevanja raka na dojkah, SOPA knjižice, tudi brošura  z dvanajstimi nasveti proti raku. Dejstvo je, da, če pazimo na svoje zdravje v skladu z dvanajstimi pravili, če se dobro opazujemo in bolezen hitro odkrijemo, je prognoza bolezni dobra. Celoten Evropski kodeks proti raku lahko najdete na naslednji povezavi

Pomembno je poudariti velik pomen pravočasnega, hitrega odkritja vseh sprememb na našem telesu in skrbi za naše zdravje, tudi ko smo zdravi.