Z znanjem do boljšega zdravja

Odvzemi krvi triletnikom iz Zgornje Mežiške doline

04. 06. 2015
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje OE Ravne na Koroškem na podlagi sprejetega Odloka o območjih največje obremenjenosti okolja in o programu ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v ZMD izvajamo aktivnosti za izboljšanje kakovosti s svincem onesnaženega okolja in spremljanje zdravstvenega stanja otrok.

Med redne naloge na zdravstvenem področju programa spada tudi biomonitoring: ugotavljanje vsebnosti svinca pri tri leta starih otrocih iz Zgornje Mežiške doline. V drugi polovici meseca maja smo otrokom oz. njihovim staršem poslali vabila na odvzem vzorcev krvi. Odvzemi se izvajajo  v Zdravstveni postaji Črna na Koroškem, ZD Mežica ali v laboratoriju ZD Ravne. Vabila smo poslali na 107 naslovov otrok iz občin Mežica in Črna na Koroškem.

Odvzemi potekajo od 28.5.2015 do 10.6.2015. Analize odvzetih vzorcev bo izvedel laboratorij UKC Ljubljana. Po pridobljenih rezultatih, bomo sodelujoče z njimi seznanili z dopisi na domač naslov.

Starše vključenih triletnikov vljudno prosimo, da se odzovejo povabilu in pripeljejo otroka v laboratorij lokalne zdravstvene postaje. V kolikor predlagan termin ne ustreza ali pričakovanega vabila ne bi prejeli, jih naprošamo, da to čim prej sporočijo na NIJZ območno enoto Ravne, kontaktna št. 02/8705619 ali helena.pavlic@nijz.si za uskladitev termina.