Prepovedane droge

Obvestilo sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi: Na Nizozemskem pojav nevarnih tabletk, ki se prodajajo kot ekstazi

24. 10. 2010
Na Nizozemskem so se na črnem trgu pojavile tabletke, ki se prodajajo kot ekstazi, vendar vsebujejo nevarno snov parametoskimetilamfetamin (PMMA). Tabletke so okrogle z zelo gladko površino, lahko so bele ali bež barve, na njih je logotip v obliki deteljice.

Na Norveškem, kjer se je tudi pojavila snov PMMA, vendar v obliki prahu, kateremu so bili dodani tudi metamfetamini ali amfetamini, so v povezavi z uporabo te snovi v zelo kratkem času zabeležili že 9 smrtnih primerov.

Snov PMMA je zelo podobna tako amfetaminom, kot ekstaziju, vendar je precej bolj nevarna. Po zaužitju snovi PMMA se namreč učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetaminov ali ekstazija. Zaradi tega lahko uporabnik, ki je snov zaužil, meni, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo droge ali pa v uporabo večje količine te droge.

PMMA je stimulativni halucinogen. Mnogi učinki so zato podobni učinkom amfetaminov in ekstazija. Pojavijo se halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature.

Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti in odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce.

V Sloveniji za zdaj pojava snovi PMMA še nismo zaznali, kljub temu se uporabnikom drog priporoča previdnost.