Z znanjem do boljšega zdravja

Obvestilo prebivalcem Koroške na območjih neugodnega vonja v zraku

03. 11. 2017
Danes dopoldan so prebivalci Koroške na različnih območjih (Slovenj Gradec, Šentjanž, Dravograd, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Prevalje) zaznali neugoden vonj v zraku.

Po zaznanem močnem vonju v zraku na več lokacijah v Dravski in Mislinski dolini smo svetovali zadrževanje v zaprtih prostorih in omejitev aktivnosti na prostem (spodnje obvestilo). Aktiviran je bil tudi terenski ekološki laboratorij za meritve potencialno nevarnih snovi v zraku. Čez dan se je situacija izboljšala, vonj se je zmanjšal, meritve pa niso pokazale povečanih koncentracij škodljivih snovi v zraku. Tudi v zravstvenih postajah niso opazili povečanega obiska zaradi znakov, ki bi jih lahko povezovali s pojavom.

Na podlagi navedenega ni več potrebe po preventivnih ukrepih (omejevanja gibanja na prostem in zračenja).
 


NIJZ je v sodelovanju z regijsko Civilno zaščito prebivalce obvestil o naslednjih preventivnih ukrepih:

Do sanacije oziroma razjasnitve stanja na terenu, prebivalcem priporočamo omejeno gibanje in omejene aktivnosti na prostem. Do nadaljnjega naj ostanejo v zaprtih prostorih, ki naj jih ne zračijo. Priporočilo še posebej velja za občutljive osebe, kot so kronični bolniki, otroci, nosečnice in starejše osebe.

Aktivnosti na terenu še potekajo, o nadaljnjih ukrepih bomo prebivalce sproti obveščali.