Z znanjem do boljšega zdravja

Obvestilo o zamudi pri dostavi cepiva proti HPV

17. 11. 2017
Zaradi zamude pri dobavi cepiva proti okužbam s humanimi papiloma virusi (v nadaljevanju HPV) obstaja možnost, da se bo začetek cepljenje za nekatere deklice v 6. razredu zamaknil v drugo polovico šolskega leta.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) kljub pravočasnemu naročilu cepiva (Gardasil 9) za cepljenje proti okužbam s HPV ni prejel zadostnega števila odmerkov za nemoten potek programa cepljenja. Po navedbah proizvajalca cepiva, družbe MSD, je bilo njihovo računalniško omrežje prizadeto v globalnem kibernetskem varnostnem incidentu v juniju 2017, kar je vplivalo na njihove IT-sisteme, zato prihaja do zamude pri dobavi cepiva. Zamuda pri dobavi cepiva je prizadela več držav, vključno s Slovenijo.
 
V skladu s programom cepljenja se cepljenje cepivom proti HPV izvaja kot neobvezno, ob sistematskem pregledu pri deklicah, ki v šolskem letu 2017/18 obiskujejo 6. razred osnovne šole. Cepljenje se opravi tudi pri tistih, ki so obiskovale 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bile cepljene (zamudnice), in sicer ob prvem naslednjem sistematskem pregledu.
Cepljenje se opravi s številom odmerkov glede na starost ob začetku cepljenja:
  • za mlajše od 15 let oz. 14 let, glede na cepivo, sta dovolj dva odmerka s presledkom najmanj 6 mesecev,
  • za starejše so potrebni 3 odmerki (po shemi 0,2,6).