Z znanjem do boljšega zdravja

Obveščen o viskorizičnem stiku s strani aplikacije #OstaniZdrav

Kot uporabnik aplikacije #OstaniZdrav ste bili obveščeni o visoko rizičnem stiku z osebo okuženo z virusom SARS-CoV-2 (rdeči status, kar pomeni večje tveganje).  

V kolikor spadate med izjeme glede karantene na domu (dostopne na naslednji povezavi), priporočamo, da opravite hitri antigenski test (HAGT)/samotest takoj, ko prejmete informacijo o izpostavljenosti z večjim tveganjem (rdeči status), in ponovno 2 dneva za tem.

Priporočamo vam, da upoštevate priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (dostopna na naslednji povezavi) in se v obdobju, ko vas aplikacija opozarja na večje tveganje, izogibate vsem nenujnim stikom (še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem). Bodite pozorni na svoje zdravstveno stanje. V primeru slabega počutja, ostanite doma in pokličite izbranega osebnega zdravnika.

V primeru pozitivnega rezultata HAGT/samotesta pokličite izbranega osebnega zdravnika, ki vam bo podal nadaljnje usmeritve.

V kolikor ne spadate med izjeme glede karantene na domu, ostanite v karanteni in se seznanite z navodili za karanteno na domu (dostopna na naslednji povezavi). Upoštevajte priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-Cov-2. Bodite pozorni na svoje zdravstveno stanje. V primeru slabega počutja pokličite izbranega osebnega zdravnika, dežurno ambulanto, kjer boste dobili nadaljnje napotke.

Na naslednji povezavi eUprave izpolnite Izjavo o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu. Pozorno izpolnite vsa polja. Posebno pozornost posvetite izpolnjevanju koraka 2 Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu:

  • ''Podatki o visoko tveganem stiku'': v vašem primeru je potrebno izbrati odgovor ''2- Preko prostovoljne mobilne aplikacije #OstaniZdrav’'.
  • ''Zadnji datum visoko tveganega stika'': upoštevajte datum zadnje izpostavljenosti (prikaz v zajemu zaslona spodaj). Do natančnejših informacij o datumu in vrsti stika/ov lahko dostopate s klikom na Dnevnik v aplikaciji #OstaniZdrav.

Če je pri vas trenutno potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 in ste v izolaciji karantena za vas ni predvidena. Zgoraj navedene Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu vam v tem primeru ni potrebno izpolniti.

Če je pri vas trenutno potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 in ste v izolaciji karantena za vas ni predvidena. Zgoraj navedene Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu vam v tem primeru ni potrebno izpolniti.

 

Še naprej ves čas pozorno spremljate podatek o datumu zadnje izpostavljenosti, saj ste lahko ob pojavu novih okužb pri uporabnikih aplikacije #OstaniZdrav obveščeni o novih izpostavljenostih z večjim tveganjem (rdeči status). V tem primeru ponovno izpolnite Izjavo o seznanitvi z napotitvijo v karanteno, kjer navedete nov datum zadnjega visoko rizičnega stika.

Ostanite zdravi.

ZAJEM ZASLONA APLIKACIJE #OSTANI ZDRAV (DATUM ZADNJEGA TVEGANEGA STIKA)

Kot datum zadnjega tveganega stika upoštevajte datum naveden v aplikaciji #OstaniZdrav, kot je prikazano na spodnjih dveh slikah.

               

 

IZRAČUN OBDOBJA KARANTENE NA DOMU

 

1. korak: Za vse osebe, ki so prepoznane kot visoko rizični tesni kontakt, ugotovimo, kdaj so le-te imele zadnji stik z osebo s potrjeno okužbo.

2. korak: Zadnji dan stika z okuženo osebo je prvi dan karantene.

Primer: če sta osebi imeli zadnji stik v torek, 16. 03. 2021, je ta dan hkrati tudi prvi dan karantene na domu za visoko rizični tesni kontakt.

3. korak: Karantena na domu traja 7 dni.

Primer: če je prvi dan karantene na domu 16. 03. 2021, je zadnji dan karantene na domu 22. 03. 2021.

Dodatno pojasnilo: Zaradi številnih razlogov (npr. čakanje na testiranje) je lahko čas, ko bo visoko rizični tesni kontakt resnično v karanteni na domu, krajši.

Primer: osebi sta imeli zadnji stik v torek, 16. 03. 2021, ta dan je hkrati tudi prvi dan karantene na domu za visoko rizični tesni kontakt. Oseba s potrjeno okužbo je potrditev okužbe prejela šele v petek, 19. 03. 2021. To pomeni, da se na ta dan oseba, ki je visoko rizični tesni kontakt, umakne v karanteno na domu, v kateri bo do vključno 22. 03. 2021. Ukrep karantene na domu se izvaja ne glede na število preostalih dni do dopolnjenega obdobja 7-dnevne karantene.

 

TEŽAVE PRI PRIDOBIVANJU IZJAVE O SEZNANITVI Z NAPOTITVIJO V KARANTENO NA DOMU
V primeru težav pri pridobivanju Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu se lahko obrnete na brezplačno telefonsko številko za tehnično pomoč pri eUpravi: 080 2002 (ponedeljek - petek: 8.00 - 22.00).
NAVODILA ZA KARANTENO NA DOMU

Navodila za karanteno na domu so dostopna na naslednji povezavi