Z znanjem do boljšega zdravja

Obveščen o viskorizičnem stiku s strani aplikacije #OstaniZdrav

Kot uporabnik prostovoljne aplikacije #OstaniZdrav ste bili obveščeni o viskotvegenem stiku z osebo okuženo z virusom SARS-CoV-2 (rdeči status, kar pomeni večje tveganje).  V kolikor ne spadate med izjeme glede karantene na domu (dostopne na naslednji povezavi) vas prosimo, da na naslednji povezavi eUprave izpolnite Izjavo o seznanitvi z napotivijo v karanteno na domu.

Pozorno izpolnite vsa polja. Posebno pozornost posvetite:

  • datumu zadnjega tveganega stika (upoštevajte zadnji dan izpostavljenosti; prikaz spodaj) in
  • datumu zadnjega dneva karantene (karantena na domu traja 10 dni, izračunu obdobja karantene na domu prikazan spodaj).

Pri izpolnjevanju koraka 2 Izjave o seznanitvi z napotivijo v karanteno na domu na eUpravi bodite pozorni na ''podatke o visokotveganem stiku''. V vašem primeru je potrebno izbrati odgovor 2: ''Preko prostovoljne mobilne aplikacije #OstaniZdrav''.

Če je pri vas trenutno potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 in vam je bila odrejena izolacija, karantena za vas ni predvidena. Zgoraj navedene Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu vam v tem primeru ni potrebno izpolniti.

Ostanite zdravi.

ZAJEM ZASLONA APLIKACIJE #OSTANI ZDRAV (DATUM ZADNJEGA TVEGANEGA STIKA)

Kot datum zadnjega tveganega stika upoštevajte datum naveden v aplikaciji #OstaniZdrav, kot je prikazano na spodnjih dveh slikah.

               

 

IZRAČUN OBDOBJA KARANTENE NA DOMU

1. korak: Za vse osebe, ki so prepoznane kot visoko rizični tesni kontakt, ugotovimo, kdaj so le-te imele zadnji stik z osebo s potrjeno okužbo.

2. korak: Zadnji dan stika z okuženo osebo je prvi dan karantene.

Primer: če sta osebi imeli zadnji stik v torek, 16. 03. 2021, je ta dan hkrati tudi prvi dan karantene na domu za visoko rizični tesni kontakt.

3. korak: Karantena na domu traja 10 dni.

Primer: če je prvi dan karantene na domu 16. 03. 2021, je zadnji dan karantene na domu 25. 03. 2021.

Dodatno pojasnilo: Zaradi številnih razlogov (npr. čakanje na testiranje) je lahko čas, ko bo visoko rizični tesni kontakt resnično v karanteni na domu, krajši.

Primer: osebi sta imeli zadnji stik v torek, 16. 03. 2021, ta dan je hkrati tudi prvi dan karantene na domu za visoko rizični tesni kontakt. Oseba s potrjeno okužbo je potrditev okužbe prejela šele v petek, 19. 03. 2021. To pomeni, da se na ta dan oseba, ki je visoko rizični tesni kontakt, umakne v karanteno na domu, v kateri bo do vključno 25. 03. 2021. Ukrep karantene na domu se izvaja ne glede na število preostalih dni do dopolnjenega obdobja 10-dnevne karantene.

TEŽAVE PRI PRIDOBIVANJU IZJAVE O SEZNANITVI Z NAPOTITVIJO V KARANTENO NA DOMU
V primeru težav pri pridobivanju Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu se lahko obrnete na brezplačno telefonsko številko za tehnično pomoč pri eUpravi: 080 2002 (ponedeljek - petek: 8.00 - 22.00).
NAVODILA ZA KARANTENO NA DOMU

Navodila za karanteno na domu so dostopna na naslednji povezavi