Z znanjem do boljšega zdravja

Obeležitev Svetovnega dneva zdravja

08. 04. 2016
Sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Murska Sobota in Mestne občine Murska Sobota smo ob Svetovnem dnevu zdravja ,7. aprila 2016 soorganizirali prireditev, na Trgu kulture v Murski Soboti. Prireditev je potekala v znamenju spodbujanja zdravega življenjskega sloga.

Tako smo dan  pričeli s konferenco za novinarje, na kateri sta župan Mestne občine Murska Sobota dr.Aleksander Jevšek in  Tatjana Krajnc-Nikolić,dr.med.,spec.,MScPH(UK),vodja delovne skupine za nenalezljive bolezni na NIJZ OE M.Sobota predstavila medsebojno sodelovanje. Tatjana Krajnc Nikolić je povedala več o pomenu preprečevanja sladkorne bolezni in preprečevanju vseh kronično nenalezljivih bolezni ter predstavila vsebino prireditve ob Svetovnem dnevu zdravja v Murski Soboti.

Aktivnosti so se nadaljevale  na Trgu kulture v Murski Soboti. Po nagovoru župana in Tatjane Krajnc Nikolić so nas v prireditev popeljali člani Društva diabetikov Murska Sobota z nastopom svojega pevskega zbora. Udeležence smo povabili k stojnicam, kjer so si lahko izmerili dejavnike tveganja za kronične bolezni, dobili nasvet o zdravem načinu življenja, si ogledali simulacijski model notranjosti človeškega telesa, se udeležili starosti primerne telovadbe, se sprehodili po pomladnem mestnem parku, se ustavili na stojnicah nevladnih organizacij, z županom na čelu kolesarili po lepo urejeni kolesarski stezi  do Bakovcev in nazaj, otroci soboških vrtcev pa so se poigrali z igrali in skupaj s policisti vadili spretnostno vožnjo s kolesi.

 Ker je bila rdeča  nit letošnjega Svetovnega dne zdravja »Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj« se je še posebej predstavilo Društvo diabetikov Murska Sobota z ostalimi društvi diabetikov Pomurja. Na prireditvi so aktivno sodelovali, jo sooblikovali in s svojimi dejavnostmi obogatili:Policijska uprava Murska Sobota, Klub prekmurskih študentov s študenti medicine,Sonček-Pomursko društvo za cerebralno paralizo, Pomurska turistična zveza, Pomursko društvo za boj proti raku, Center za zdravje in razvoj, Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja, Srednja zdravstvena šola Murska Sobota, Splošna bolnišnica Murska Sobota,  AMD » Štefan Kovač, Zdravstveni  dom Murska Sobota in vsi vabljeni udeleženci ter ostale nevladne organizacije.

Ob druženju  in lepem vremenu smo skupaj spoznali lepote mesta Murska Sobota z okolico in zadovoljni aktivno stopili v pomlad.


 
Povezave: