Z znanjem do boljšega zdravja

Občutek stiske, ujetosti v situaciji in nerešljivosti težav

03. 06. 2014
Vsakdo gre v življenju skozi različne krize in duševne stiske. Pogosto se znajdemo na življenjskih prelomnicah, ko ne zmoremo sami, ko potrebujemo človeško oporo in včasih tudi strokovno pomoč. Vendar se danes vse pogosteje soočamo s situacijami, ko ostaja človek v stiski (še posebej v primeru čustvenih stisk) dobesedno sam.

Zgodi se, da se v našem življenju nakopiči preveč stvari. Počasi se v tebi prebuja občutek, da je tvoj nadzor nad življenjem vse manjši in vsi poskusi, da bi zmanjšali vzrok stiske, se izkažejo za neuspešne. Imaš občutek, da nikomur ni mar zate, da te nihče ne opazi. V poletnih mesecih, ko so ulice polne ljudi, ko se ljudje družijo, veselijo in hodijo skupaj na izlete, morje ipd., je občutek osamljenosti in brezizhodnosti še večji. Nekje od daleč slišiš nasvete »Saj bo bolje«, »Tudi jaz sem bil v podobni situaciji« »Misli raje na pozitivne stvari«, a ti tega preprosto ne zmoreš. Zato se raje izogibaš ljudi in imaš občutek, da bi se najraje odklopil.

A o duševnih stiskah, črnih mislih in težavah je treba spregovoriti. O tem lahko spregovorimo s člani družine, s prijatelji, sodelavci, zaupamo se lahko osebnemu zdravniku idr. Samo pogovor naših težav ne bo rešil, bo pa prinesel občutek razbremenjenosti. Ni treba, da breme nosimo sami, lažje je, če ga z nekom delimo. V  pogovoru lahko najdemo rešitve naših težav, ki jih prej nismo videli. Ko se nekomu zaupamo, nam je lažje, pa čeprav se situacija niti ne bo spremenila. A dobili bomo pomemben občutek, da nismo sami. Da nekdo stoji ob nas in nas podpira. Nas sliši in razume.

Imeti čustveno stisko in poiskati pomoč ni znak šibkosti. To je le znak moči in sposobnosti, da se zmoremo postaviti zase in poiskati rešitev. Če ste v čustveni stiski ne odlašajte in poiščite pomoč. Na voljo je tudi na spodnjih kontaktih:

 

 Osebni ali dežurni zdravnik
112  Reševalna služba
(01) 520 99 00  Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)
116 123 Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24 ur/dan, klici so brezplačni)

(01) 234 97 83    

Zaupni telefon Za-Te (vsak dan od 16. do 22. ure)
080 11 55SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja (vsak dan od 18. do 22. ure, klici so brezplačni)
116 111TOM telefon otrok in mladostnikov (vsak dan od 12. do 20. ure)
 

Če sami ne vidimo nobene rešitve za svoje težave, to ne pomeni, da rešitve ne obstajajo. Pomeni le, da jih trenutno zaradi svoje velike stiske ne vidimo. Intenzivne čustvene bolečine, ki jih doživljamo, lahko popačijo naše razmišljanje, tako da težje vidimo možne rešitve. Prijatelji, partnerji, zdravniki, svetovalci idr. nam lahko pomagajo do rešitve. Dajmo jim priložnost, da nam pomagajo.

 

Pripravila: Marijana Kašnik, univ.dipl.soc.