Z znanjem do boljšega zdravja

Ob mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, vam, drage gospodične, drage gospe, čestitamo in voščimo vse dobro!

08. 03. 2019
Na področju enakih pravic obeh spolov in kakovostnega življenja so ženske same in v sodelovanju z naprednimi moškimi dosegle velike spremembe. Ostajajo pa izzivi vsakdanjega življenja žensk, ki so neposredno povezani z ogrožanjem njihovega zdravja in celo življenja. Gre za izkušnje nasilja v družini, partnerskega in spolnega nasilja. Zdravstveni strokovnjaki danes vedo, da ima nasilje nad ženskami poleg drugih številne negativne posledice za telesno in duševno zdravje, da povzroča vedenjske in čustvene motnje, med drugim kratkoročno in dolgoročno vpliva na reproduktivno zdravje žensk. Vemo, da nosečnica, žrtev nasilja, težje skrbi za svoje zdravje, zaradi nasilja v nosečnosti lahko izgubi otroka.

Zato zdravstveni strokovnjaki sodelujemo pri preprečevanju nasilja in njegovem prepoznavanju. Posameznica, ki doživlja ustrahovanje, spolno nadlegovanje, telesno ali duševno nasilje, lahko tudi v zdravstvenem sistemu poišče pomoč in podporo. Zaupa se lahko svojemu osebnemu zdravniku ali zdravnici, ginekologu ali ginekologinji ali kakemu drugemu zdravstvenemu strokovnjaku. Ta bo poslušal, podprl žensko in jo usmeril k nadaljnji pomoči.

V dobro vsake ženske, v dobro družbe, kjer je lepo živeti.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje se posvečamo problematiki nasilja nad ženskami. Podpiramo prizadevanja nevladnih organizacij na tem področju, zato objavljamo izjavo Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.