Z znanjem do boljšega zdravja

Nutrivigilanca

Živila, ki se tržijo, morajo biti varna. To osnovno zahtevo živilske zakonodaje zagotavljajo številni postopki in nadzorni sistemi, vendar se lahko zgodi, da določeno živilo, hranilo ali snov v živilu pri posameznikih povzroči neželene reakcije, bodisi zaradi narave snovi, visokih vsebnosti snovi, onesnaženj ali zaradi prekomerno zaužitih količin (odmerkov)*. To je toliko bolj verjetno pri tistih živilih, pri katerih so hranila oz. snovi v bolj koncentrirani obliki – prehranska dopolnila, obogatena živila, živila za športnike in pa pri tistih živilih, ki vsebujejo hranila oz. snovi, ki jih v prehrani v Evropi nismo poznali pred letom 1997 – to so t.i. nova živila.

Nutrivigilanca je evropska povezava, ki je namenjena prepoznavi novih tveganj predvsem povezanih z uživanjem prehranskih dopolnil, obogatenih živil in novih živil. Z nutrivigilanco krepimo izmenjavo informacij med uporabniki (potrošniki), nosilci živilske dejavnosti ter pristojnimi institucijami v državi in v EU. Izmenjava informacij vključuje osveščanje in opozarjanje na možne škodljive ali neželene učinke ter poročanje o njih.

 

NUTRIVIGILANCA – SPREMLJANJE NEŽELENIH ALI ŠKODLJIVIH UČINKOV POVEZANIH PREDVSEM Z UŽIVANJEM  PREHRANSKIH DOPOLNIL, PA TUDI DRUGIH  - OBOGATENIH ŽIVIL, ŽIVIL ZA ŠPORTNIKE TER NOVIH ŽIVIL.

 


Pridružite se naši kratki anketi o navadah pri uživanju prehranskih dopolnil, ki je dosegljiva na naslednji povezavi.

 


Se vam je ob uživanju prehranskih dopolnil zgodil neželeni dogodek? Ste izkusili neželene učinke (npr. slabost, bruhanje, rdečica, alergija)?

Ob kakršnihkoli resnih težavah obiščite svojega zdravnika, izpolnite pa naše poročilo. Morda boste preprečili podobno izkušnjo pri drugih uporabnikih in pripomogli k hitremu obveščanju!

Poročilo je dosegljivo na naslednji povezavi.

Poročilo v pdf formatu si lahko naložite na naslednji povezavi.


STROKOVNA MNENJA GLEDE VARNOSTI NEKATERIH SESTAVIN PREHRANSKIH DOPOLNIL


POSEBNA OBVESTILA in OPOZORILA


SISTEM HITREGA OBVEŠČANJA Evropske Komisije – RASFF.