Z znanjem do boljšega zdravja

Novosti v Programu cepljenja za leto 2019

23. 05. 2019
Pravilnik o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019 je stopil v veljavo s 27.4.2019

Novosti, ki jih prinaša pravilnik so:

  • Brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu za otroke stare tri leta in odrasle stare 49 let
     

Cepljenje za eno generacijo otrok in eno generacijo odraslih bo vsako leto financirano iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ). V letu 2019 bo tako cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu brezplačno za otroke, ki so bili rojeni leta 2016 in za odrasle rojene leta 1970.
 

  • Cepljenje proti gripi bo brezplačno (v breme OZZ) za skupine z večjim tveganjem za težji potek bolezni (kronični bolniki, starejši (65+), nosečnice, izjemno debeli).
     
  • Proti hepatitisu B bodo od leta 2020 dalje cepljeni že dojenčki, ne pa šele otroci ob vstopu v šolo

Zdajšnje cepivo za dojenčke, ki ščiti pred petimi boleznimi – davico, tetanusom, oslovskim kašljem, hemofilusom influence b in otroško paralizo – se zamenja z novim cepivom, ki ščiti še pred okužbo s hepatitisom B. Cepljenje s šestvalentnim cepivom bo obvezno za otroke, rojene od oktobra 2019. Dojenčki bodo z novim cepivom prvič cepljeni v letu 2020, ko bodo dopolnili tri mesece. Pediatri proti petim boleznim dojenčke s tremi odmerki cepijo v prvem letu, četrti odmerek pa dobijo do drugega leta, medtem ko se otroci trenutno proti hepatitisu B cepijo šele pred vstopom v šolo oziroma v prvem razredu.
 

  • Cepilni program za učence, dijake in študente se spreminja tako, da se v to kategorijo doda mlade odrasle do dopolnjenega 26. leta starosti

S tem se izenačujejo pravice in obveznosti glede cepljenja šolajočih mladostnikov in študentov z enako starimi mladostniki in odraslimi, ki se ne šolajo, do 26. leta starosti.