Z znanjem do boljšega zdravja

November – Mesec preprečevanja zasvojenosti

08. 11. 2018
November je čas, ko intenzivneje informiramo in osveščamo javnost o zasvojenosti, spodbujamo pogovor, ter vzpodbujamo strokovnjake, politike, skupine, posameznike in splošno javnost, da v okviru svojih možnosti in pristojnosti prispevajo k preprečevanju in k reševanju problema zasvojenosti – SKUPAJ ZMOREMO VEČ.

Zasvojenosti

  • s psihoaktivnimi snovmi kot so alkohol, tobak, zdravila, prepovedane droge

ali

  • z igrami na srečo, z odnosi, z delom, s spolnostjo, s hrano, z nakupovanjem, ali s sodobno tehnologijo (ne-kemične / vedenjske zasvojenosti)

in povezane posledice so resen problem sodobne družbe z mnogimi razsežnostmi.

O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec (npr. jemanje droge, brskanje po spletu,…) začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju. Zasvojenost je bolezen, ki vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico in njegovo ustvarjalnost ter pusti posledice tako v družini zasvojenega kot v širši okolici.

Letos je v okviru meseca zasvojenosti posebna pozornost namenjena mladostnikom, saj je uporaba tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki razširjena, znaten delež mladostnikov pa uporablja več kot eno od teh snovi. Več na naslednji povezavi

IZPOSTAVLJAMO

Preventivno akcijo “Otroci za varnost v prometu”

Na Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj želimo pred prihajajočim Martinovim vse udeležence v prometu (voznike, kolesarje, pešce) opozoriti na nezdružljivost pitja alkohola (in rabe drugih psihoaktivnih snovi) in udeležbe v prometu. Zaradi alkohola se zmanjšujejo posameznikove sposobnosti varnega sodelovanja v prometu: zaznava, predvidevanje, presoja, odločanje in končna izvedba ustreznega ravnanja. Vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nezgode. Zato bomo tudi letos v sodelovanju s sedmimi policijskimi postajami in 13 osnovnimi šolami izvedli preventivno akcijo “Otroci za varnost v prometu”. Med šolskim letom so otroci z mentorji obravnavali problematiko alkohola v prometu ter pripravili različne likovne izdelke. S svojimi sporočili želijo otroci potrkati na vest odraslih ter jim prijazno sporočiti, naj se v promet vedno vključujejo trezni. Zaključek akcije, ko bodo policisti na določeni lokaciji ustavili voznika, opravili kontrolo dokumentov, nato pa bodo pristopili otroci in vozniku podarili risbico s sporočilom in mu zaželeli srečno in varno vožnjo, bo potekal:

v petek, 9. novembra 2018, med 9.30 in 10.30 uro v bližini naslednjih OŠ:

  • OŠ Škofja Loka – mesto v Škofji Loki
  • OŠ Lesce
  • OŠ Josipa Vandota v Kranjski Gori
  • OŠ Bistrica v Tržiču
  • OŠ Predoslje v Predoslje pri Kranju
  • OŠ A. Linharta v Radovljici
  • PŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled v Bohinjski Beli

in v sredo, 13. novembra 2018, v bližini podružnične šole OŠ A. T. Linharta v Mošnjah pri Radovljici

Vozniki, otroci vam na prijazen način sporočajo, da vedno vozite trezni.


Projekt Skupaj za odgovoren odnos  do pitja alkohola (SOPA)

(z daljšim naslovom Vzpostavitev interdisciplinarnega celostnega pristopa k odkrivanju in podpori pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola med odraslimi Slovenije) je neposredna operacija NIJZ, ki poteka od oktobra 2016 do decembra 2020 v 18-ih lokalnih okoljih po Sloveniji, in jo v 80 % financirajo Evropski strukturni in investicijski skladi. Osnovni namen projekta je odpraviti oz. zmanjšati tvegano in škodljivo pitje alkohola v Sloveniji in s tem zmanjšati negativne posledice na različnih ravneh posameznikovega življenja ter vzpostaviti v družbi odgovoren odnos do pitja alkohola. Na Gorenjskem sta v projekt vključeni lokalni okolji Bled in Radovljica. Več na naslednji povezavi.