Z znanjem do boljšega zdravja

NIJZ že tretjič v vlogi koordinatorja projekta skupnega ukrepanja

18. 04. 2018
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je 16. in 17. aprila 2018 v Luksemburgu kot koordinator organiziral uvodni sestanek novega projekta skupnega ukrepanja iPAAC, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru tretjega zdravstvenega programa 2014-2020.

NIJZ je kot koordinator uspešno zaključil že dva projekta skupnega ukrepanja EPAAC in CANCON, ki sta pomembno prispevala k izdelavi ključnih dokumentov, namenjenih političnim odločevalcem pri oblikovanju ukrepov na področju celostne obravnave raka v Evropski uniji. Projekt skupnega ukrepanja iPAAC je tako že tretji projekt, pri katerem bo NIJZ kot vodilni partner odigral zelo pomembno in ključno vlogo. Pri tem projektu sodeluje 40 partnerskih organizacij iz Evrope ter številni strokovnjaki iz celega sveta. V svojem nagovoru na uvodnem sestanku je podporo projektu izrazil tudi evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis, ki je med drugim pohvalil izjemno delo NIJZ pri vodenju predhodnih dveh projektov skupnega ukrepanja.

Glavni cilj projekta skupnega ukrepanja iPAAC je razvoj inovativnih pristopov, usmerjenih v napredek na področju obvladovanja raka. V okviru projekta iPAAC se bodo tako pripravile smernice za politične odločevalce pri implementaciji trajnostnih ukrepov za inovativne pristope na področju obvladovanja raka, ki bodo zajete tudi v končnem dokumentu »Implementacija trajnostnih ukrepov na področju obvladovanja raka« (angl. »Roadmap on Implementation and Sustainability of Cancer Control Actions»). Namen projekta je pregled možnih trajnostnih ukrepov, ki bi obolelim z rakom omogočili boljšo oskrbo in s tem boljšo kakovost življenja. S projektom skupnega ukrepanja iPAAC bo NIJZ tako pomembno prispeval k napredku na področju obvladovanja raka.

Projekt skupnega ukrepanja iPAAC se je začel 1. 4. 2018 in bo trajal do 31. 3. 2021.

Dodatne informacije o projektu iPAAC so na voljo na uradni spletni strani projekta oziroma prek elektronske pošte na naslovu ipaac@nijz.si.