Z znanjem do boljšega zdravja

NIJZ odsvetuje uporabo klorovega dioksida (ClO2) oziroma izdelkov »MMS - čudežni mineral« tudi v času COVID-19

14. 11. 2020
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja prebivalce Slovenije, da so se ponovno pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za izdelke s klorovim dioksidom (ClO2) oziroma tako imenovani MMS (Miracle Mineral Solution) ali - čudežni mineral ali čudežne kapljice. Posamezniki navajajo, da uporabljajo razredčeno raztopino klorovega dioksida za zdravljenje COVID-19.

MMS je raztopina natrijevega klorita (kemijsko NaClO2), ki se uporablja v industriji kot razkužilo, belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo. Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo ali ob zaužitju, previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin (ClO2). Izpuščanje v okolje je zelo strupeno za vodne organizme.

V razredčeni obliki natrijev klorit nekateri posamezniki nelegalno predstavljajo kot MMS - čudežni mineral ali čudežne kapljice. Že leta 2010 je glede teh proizvodov Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke pripravila opozorilo za javnost, saj je prodaja teh izdelkov v Sloveniji nezakonita (http://www.jazmp.si/fileadmin/datoteke/dokumenti/SFN/Mineral_solution.pdf).

Na NIJZ zato prebivalcem uporabo teh proizvodov močno odsvetujemo in jim priporočamo, naj ne nasedajo zavajajočim »čudežnim« navedbam glede ozdravljenja COVID-19 in drugih številnih bolezni s »čudežnim mineralom«.