Z znanjem do boljšega zdravja

NIJZ odsvetuje uporabo izdelkov »MMS - čudežni mineral«

24. 02. 2016
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja prebivalce Slovenije, da so se pri nas ponovno pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za tako imenovani MMS (Miracle Mineral Solution) - čudežni mineral ali čudežne kapljice.

MMS je raztopina natrijevega klorita (kemijsko NaClO2), ki se uporablja v industriji kot belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo. Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo ali ob zaužitju,  previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin. Izpuščanje v okolje je zelo strupeno za vodne organizme.

V razredčeni obliki natrijev klorit nekateri posamezniki nelegalno predstavljajo kot MMS - čudežni mineral ali čudežne kapljice. Že leta 2010 je glede teh proizvodov Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke pripravila opozorilo za javnost, saj je prodaja teh izdelkov v Sloveniji nezakonita (http://www.jazmp.si/fileadmin/datoteke/dokumenti/SFN/Mineral_solution.pdf).

Na NIJZ zato prebivalcem uporabo teh proizvodov močno odsvetujemo in jim priporočamo, naj ne nasedajo zavajajočim »čudežnim« navedbam glede ozdravljenja številnih bolezni s »čudežnim mineralom«.