Z znanjem do boljšega zdravja

NIJZ nosilec projekta skupnega ukrepanja s področja zdrave prehrane

17. 11. 2020
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je 29. in 30. oktobra 2020 organiziral uvodni sestanek novega projekta skupnega ukrepanja Best-ReMaP, ki bo z razvojem novih sistemov in praks poskušal vplivati na izbiro bolj zdrave prehrane za otroke in s tem boljše zdravje v odrasli dobi.

NIJZ je v vlogi koordinatorja uspešno zaključil že več projektov skupnega ukrepanja, tokrat pa bo pomembno vlogo odigral pri novem projektu Best-ReMaP, kjer prevzema vlogo nosilca. Best-ReMaP projekt skupnega ukrepanja sofinancira Evropska unija v okviru tretjega zdravstvenega programa 2014-2020. Projekt združuje 36 partnerskih organizacij iz 24 evropskih držav, ki bodo sodelovale pri prilagajanju, širjenju in izvajanju učinkovitih javnozdravstvenih intervencij in praks, ki dokazano delujejo na področju preoblikovanja živil, zmanjšanju škodljivega trženja prehrane otrokom in izboljšanju sistema javnih naročil zdrave prehrane v javnih ustanovah.

Uvodnega sestanka, ki je tokrat zaradi epidemiološke situacije potekal preko spleta, so se udeležili pomembni domači in tuji strokovnjaki, med drugim John F. Ryan, direktor Direktorata za zdravje in varnost prehrane na DG SANTE, Donata Meroni, vodja Direktorata za zdravje in varnost prehrane pri Izvajalski agenciji za potrošnike, zdravje, kmetijstvo in prehrano (CHAFEA) ter dr. Vesna Kerstin Petrič z Ministrstva za zdravje ter pri tem izrazili podporo skupnim prizadevanjem. Dr. Vesna Kerstin Petrič je med drugim poudarila tudi poseben pomen projekta skupnega ukrepanja  v času, ko covid-19 predstavlja veliko tveganje za svetovno gospodarsko krizo, ki bi nesorazmerno prizadela najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki že imajo večje tveganje za debelost. Pri tem je povedala: »Covid-19 skupaj s krizo lahko napoveduje povečanje obstoječe pandemije debelosti v prihodnosti. Rezultati fizičnega testiranja med otroki v Sloveniji so že pokazali, da se je debelost otrok med epidemijo covid-19 povečala za skoraj 20%, njihova telesna zmogljivost pa se je zmanjšala za več kot 13 %. Te ugotovitve so zaskrbljujoče in pozivajo k čimprejšnji obravnavi vprašanja, da bi se izognili dolgoročnim vplivom na naše otroke«.

Projekt skupnega ukrepanja Best-ReMaP se je pričel 1. 10. 2020 in bo trajal do 30. 9. 2023.

Več informacij o projektu najdete na naslednji povezavi.