Z znanjem do boljšega zdravja

Nekadilski razred

31. 01. 2019
31. januar ali "Dan brez cigarete" smo v dolenjski regiji pozdravili s prav posebnim druženjem. Kolegice iz NIJZ OE Novo mesto smo se pridružile dijakom Srednje zdravstvene in kemijske šole, ki so s pomočjo različnih promocijskih aktivnosti želeli motivirati svoje sovrstnike in jim na njim primeren način približati vsa škodljiva dejstva o kajenju. V galeriji so na ogled fotografski utrinki, ki so nastali ob dogodku.

Priložnost in spodbudo za opustitev kajenja so prepoznali tudi dijaki Srednje zdravstvene in kemijske šole, ki so skupaj z učiteljskim kolektivom pripravili dogodek, kjer so obeležili "Dan brez cigarete". Dijaki tretjih letnikov, ki sodelujejo v projektu "Nekadilski razred" so svoje sovrstnike in dijake nižjih razredov Šolskega centra Novo mesto z najrazličnejšimi promocijskimi aktivnostmi poskusili motivirati k nekajenju in opustitvi kajenja. Za njih so pripravili kratko delavnico, kjer so predstavili učinke in posledice kajenja na zdravje, ter rezultate ankete o kajenju, ki so jo izvedli med svojimi sošolci. Preventivne aktivnosti so dijaki, ki sodelujejo v projektu "Nekadilski razred", obogatili s predvajanjem videa, ki so ga pripravili sami (link do filma --> https://www.youtube.com/watch?v=OCKplReQCLo&feature=youtu.be ).

Poleg promocijske delavnice, ki so jo dijaki izvedli v razredu, so "Dan brez cigarete" obeležili tudi s stojnico, kjer so merili pulzno oksimetrijo in za mimoidoče predvajali video vsebine o škodljivih učinkih kajenja. Na stojnici so dijaki delili gradiva ter brošure in svoje vrstnike pozivali k udeležbi na nagradnem kvizu o kajenju, s katerim so jih motivirali k razmišljanjem o posledicah, ki jih povzročijo nepremišljene odločitve in vpliv okolice v ranih mladostniških letih.

Nekaj misli dijakov nekadilskega razreda Srednje zdravstvene in kemijske šole:

Ivan: Osebno menim, da kajenje zelo škoduje zdravju in je tudi prevelik strošek, zato da sam sebi uničuješ zdravje. Menim, da je škoda zdravja in denarja za cigarete.

Ana Marija: Kajenje je zame neprimerno, saj škoduje zdravju. Za sodelovanje v projektu sem se odločila zato, ker bi rada, da čim več mladih opusti kajenje. Želim pa tudi, da čim več staršev neha kaditi, saj jih veliko kadi v bližini svojih otrok, nekateri pa tudi zraven dojenčkov.

Darko: Kar se tiče preventive kajenja, menim da bi država lahko naredila več.

Matjaž: Vsem dijakom, ki kadijo polagam na srce, naj čim prej prenehajo, saj imajo pred sabo še celo življenje, ki ga je škoda skrajšati s posledicami, ki jih pušča kajenje za sabo. Projekt je bil zabaven saj so bile reakcije dijakov in ostalih zelo pozitivne. Tiste katerih pozornosti pa nismo pritegnili, pa bi morali še bolj ozaveščati o škodljivosti kajenja ter jih spodbujati k opuščanju le tega.

Blažka: Zagnanost h temu projektu v našem razredu je zelo velika. Vsi se zavedamo kako kajenje škoduje našemu zdravju in se želimo boriti proti temu. Naš namen s sodelovanjem v tem projektu je, da ozavestimo vse mlade k preventive o kajenju in jih želimo prepričati, da ne poskušajo tega “pripomočka k odvisnosti” saj se ga bodo znebili težko in s hudimi posledicami.

Srednji zdravstveni in kemijski šoli se zahvaljujemo za vabilo in jim želimo še več takšnih dogodkov v prihodnosti!