Z znanjem do boljšega zdravja

Navodila za varovanje otrok na domu (novi koronavirus SARS-CoV-2)

16. 03. 2020
Vlada RS je dne 15.3.2020 sprejela odlok, s katerim bo do nadaljnjega ukinjeno kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje. Na podlagi omenjenega odloka vlade bo poslana posebna okrožnica vsem vzgojno-izobraževalnim ustanovam in univerzam po državi.

Družinam z otroci, ki potrebujejo varstvo, naj priskočijo na pomoč drugi državljani in zagotovijo varovanje njihovih otrok. Vsekakor naj otrok ne varujejo starejši ljudje oziroma tisti, ki spadajo v rizične skupine za okužbe z novim koronavirusom.

Pri varovanju otrok doma naj se upošteva osnovna higienska navodila glede umivanja rok; higiene kašlja; z neumitimi rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust; prostore pogosto zračimo in redno čistimo površine, ki se jih pogosto dotikamo.

V primeru, da se otroke pelje ven, se odpravite na lokacije, kjer ne bo prihajalo do tesnih stikov z drugimi otroki in osebami oz. poskrbite da do takšnih stikov ne bo prišlo

Če se pri otroku pojavijo bolezenski znaki okužbe dihal (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje), naj starši po telefonu pokličejo osebnega ali dežurnega zdravnika. V takšnem primeru svetujemo, naj varstvo in nego bolnega otroka prevzamejo starši.