Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Glavni alergen v zraku je cvetni prah trav, obremenitev bo odvisna od vremenskih razmer. V Primorju je poleg trav prisoten tudi cvetni prah oljke in krišine.

21. 5. 2019

NAPOVED OD 21. DO 24. MAJA 2019

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo srednje visoka, v ugodnih razmerah lahko lokalno  visoka. V zraku bo nizko alergeni cvetni prah trpotca, kislice in bezga. Cveteti začenja liguster (kalina), v zraku bodo le posamezna zrna, zaradi navzkrižnih reakcij lahko nastopijo težave pri alergikih občutljivih na oljko. Prisoten bo nizko alergeni cvetni prah iglavcev (bor, smreka, jelka). Na vinorodnem območju bo v zraku tudi cvetni prah trte, ki navadno ne povzroča težav z zdravjem.

V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom trav srednje visoka, v zraku bodo tudi zrna trpotca. Prisoten bo cvetni prah hrasta, cipresovk, trte, ligustra (kalina), bezga in iglavcev. Obremenitev s cvetnim prahom krišine bo nizka do srednje visoka. V zraku so že prva zrna oljke, obremenitev se bo povečevala.

Popoldanske plohe bodo prinesle kratkotrajno olajšanje za alergike.

Dobro je vedeti:

  • Topoli in vrbe plodijo, veter raznaša drobna puhasta semena, ki ne povzročajo alergije.
  • Cveti robinija (»akacija«), v zraku je zanemarljivo malo cvetnega prahu, vonj pa lahko deluje dražilno.
  • S toplejšim in suhim vremenom se bo povečala obremenitev zraka s sporami plesni.

Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).