Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Glavna sezona cvetnega prahu ambrozije in pelina sta v teku. V zraku je še vedno v majhnih količinah prisoten cvetni prah trav. V Primorju bo obremenitev na splošno zelo nizka. Obremenitev s sporami plesni bo povsod visoka.

14. 8. 2019

NAPOVED OD 14. DO 21. AVGUSTA 2019

Obremenitve z ambrozijo bodo do visoke, v SV Sloveniji lahko zelo visoke. Obremenitev s pelinom bo srednje visoka, lokalno, ob rastlinah lahko tudi visoka.

Poletne nizke do srednje visoke obremenitve s cvetnim prahom trav se bodo nadaljevale. V zraku bo cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.

V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka. V zraku bodo zrna ambrozije, pelina, trav, koprivovk (koprive, krišina), trpotca in metlikovk.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka, občasno zelo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst gljiv, pogoste so askospore.

Ob možnih nevihtah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala le za kratek čas.

Dobro je vedeti:

  • Poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu pelina in ambrozije z visokim alergenim potencialom. Pri nekaterih preobčutljivih posameznikih lahko nastopijo tudi navzkrižne reakcije med pelinom in ambrozijo in s sorodnimi alergeni cvetnega prahu drugih košarnic npr. sončnicami. Obremenitve zraka so ob rastlinah višje kot so izmerjene na merilnih mestih.
  • Alarmni sistem za cvetni prah ambrozije (R-PAS). Gre za prognostične karte, ki prikazujejo pričakovano 3-dnevno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije v panonski regiji in sosednjih geografskih regijah. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano sodeluje v tem projektu s podatki iz merilnih postaj v Sloveniji. Alarmni sistem razvija strokovna skupina Nacionalnega centra za javno zdravje Madžarske (ang. National Public Health Center, NPHC), prognostične karte so dostopne na naslednji povezavi https://www.nnk.gov.hu/projektek/r-pas
  • Z odstranjevanjem ambrozije je smiselno nadaljevati s primerno osebno zaščito, da se enoletna rastlina ponovno ne zaseje in razširi na druga področja. Alergikom odsvetujemo odstranjevanje rastlin. Za prijave rasti ambrozije je pristojen območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
  • V Sloveniji sta pogosti invazivni vrsti zlate rozge, kanadska in orjaška zlata rozga. Cvetni prah je v zraku prisoten v zelo majhnih količinah. Alergije na cvetni prah niso znane. Listi vsebujejo lateksu sorodne spojine, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo ob stiku z rastlino.
  • Nekateri preobčutljivi posamezniki imajo lahko težave z dihali tudi zaradi povišanih koncentracij prizemnega ozona, napovedi so dostopne na spletni strani ARSO.

Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Alarmni sistem za cvetni prah ambrozije (R-PAS)

prikazuje pričakovano 3-dnevno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije v panonski regiji in sosednjih geografskih regijah. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sodeluje v tem projektu s podatki iz merilnih postaj v Sloveniji. Alarmni sistem je še v fazi razvoja, razvija ga strokovna skupina Nacionalnega centra za javno zdravje Madžarske (ang. National Public Health Center, NPHC), napovedi so dostopne na povezavi R-PAS.


MEDNARODNI DAN OSVEŠČANJA O AMBROZIJI - 22. junij 2019

Mednarodni dan osveščanja o ambroziji je vsako leto na prvo poletno soboto (prva sobota po poletnem solsticiju). Namenjen je povečevanju razumevanja in zavedanja o problemih, ki jih ta tujerodna in invazivna rastlina povzroča po vsem svetu. Datum je izbran zgodaj v rastni sezoni ambrozije, da se lahko pripravimo in izvedemo akcije pred cvetenjem in zorenjem semen. Več informacij je dostopnih na spodnjih povezavah:


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).