Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Sezona alergenega cvetnega prahu je zaključena. V SV Sloveniji bodo v zraku prisotna posamezna zrna ambrozije do prvih slan. Obremenitev zraka s sporami plesni se bo znižala z ohladitvijo ozračja.

15. 10. 2019

NAPOVED ZA OKTOBER 2019

Sezona cvetnega prahu alergenih vrst rastlin se je iztekla, posamezna zrna ambrozije bodo še prisotna v SV Sloveniji in ne bodo predstavljala tveganja za pojav simptomov alergijskega rinitisa. Vzroki za simptome so lahko drugje, v zraku so lahko alergeni pršic in plesni.

V parkih cvetijo cedre, sproščajo veliko količino cvetnega prahu, ki se nabira na površinah ob drevesih, cvetni prah ni alergen. Cveti tudi bršljan, rastlina je strupena, cvetni prah kot inhalatorni alergen ni pomemben.


Alarmni sistem za cvetni prah ambrozije (R-PAS) prikazuje pričakovano 3-dnevno obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije v panonski regiji in sosednjih geografskih regijah. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sodeluje v tem projektu s podatki iz merilnih postaj v Sloveniji. Alarmni sistem je še v fazi razvoja, razvija ga strokovna skupina Nacionalnega centra za javno zdravje Madžarske (ang. National Public Health Center, NPHC), napovedi so dostopne na povezavi R-PAS.


Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).