Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Sezona pomladnih vetrocvetnih dreves je zaključena, razvija se sezona cvetnega prahu trav z višjimi obremenitvami. V Primorju se sezona oljke še ni začela.

17. 5. 2019

NAPOVED OD 17. DO 21. MAJA 2019

V nižinah se je začela glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu trav, obremenitev zraka bo srednje visoka do visoka, kar vpliva na zdravje alergikov. Na travnikih cvetita nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem do srednje visoka.

Bor je v polnem cvetenju, v zraku so velike količine nealergenega cvetnega prahu, ko se posede iz zraka površine obarva rumeno. Prisoten bo še cvetni prah divjega kostanja in bezga, ki le redko povzroča težave. Na področjih, kjer gojijo oljno repico, je največ cvetnega prahu v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv.

V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca, kislice in krišine. V zraku bo prisoten hrast, bezeg in divji kostanj ter večje količine bora.

Občasne padavine bodo prinesle kratkotrajno olajšanje za alergike

Dobro je vedeti:

  • Topoli in vrbe plodijo, veter raznaša drobna puhasta semena, ki ne povzročajo alergije.
  • Več alergij zaradi divjega kostanja je v mestih, kjer je pogosto sajen vzdolž cest in pločnikov.
  • Cveti robinija (»akacija«), v zraku je zanemarljivo malo cvetnega prahu, vonj pa lahko deluje dražilno.

Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).