Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Poteka glavna sezona trav z visokimi obremenitvami, v Primorju se jim pridružuje oljka.

20. 5. 2020

NAPOVED OD 20. DO 26. MAJA 2020

Obremenjenost zraka s cvetnim prahom trenutno zmanjšujejo občasne padavine, v prihodnjih suhih dneh pa bodo razmere ugodne za sproščanje in širjenje cvetnega prahu. Prevladoval bo cvetni prah trav, obremenitve bodo visoke. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica.

V zraku bo cvetni prah malega jesena in nealergenega bora, sezona gabra, hrasta in bukve se izteka. Prisoten bo cvetni prah divjega kostanja, bezga, cipresovk in kaline.

V Primorju bo zrak obremenjeval cvetni prah trav, v manjši meri trpotec in hrast. Prisoten bo cvetni prah malega jesena in oljke, pojavlja se krišina. (Opomba: Meritve v Primorju trenutno ne potekajo, informacija je podana na podlagi koledarja pojavljanja cvetnega prahu za to območje.)

Dobro je vedeti:

  • Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča.
  • V bližini travnikov so lahko obremenitve s cvetnim prahom trav visoke že zelo zgodaj zjutraj, v naseljih obremenitev naraste zgodaj dopoldne.
  • Cvetni prah, ki se poseda iz zraka na okenske police, balkone, avtomobile ipd. ohranja alergenost.

  • Topoli in vrbe plodijo, veter raznaša drobna puhasta semena, ki ne povzročajo alergije.

  • Na počutje nekaterih posameznikov lahko kot nespecifični dražilec vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti kalina, lipa, lovorikovec, sadno drevje, španski bezeg, glicinija…).

  • V Primorju po parkih cveti črnika (Quercus ilex), vednozelena mediteranska vrsta hrasta.

  • Za žive meje na vrtovih pogosto uporabljamo kalino (liguster), grm je soroden oljki in lahko nastopijo navzkrižne reakcije.


Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).