Cvetni prah

Napoved o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom

Višek sezone cvetnega prahu trav v nižinah je za nami, obremenitve bodo srednje visoke do visoke. Na Obali bo glavni alergen cvetni prah oljke.

17. 6. 2019

NAPOVED OD 17. DO 21. JUNIJA 2019

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo srednje visoka do visoka. Prisoten bo še cvetni prah trpotca in kislice. Cvetijo žužkocvetne lipe in bezeg, splošno je v zraku le malo cvetnega prahu, več ga je v neposredni bližini rastlin, nekaterim preobčutljivim posameznikom lahko težave povzroča močan vonj. Cveti tudi liguster (kalina), povišana koncentracija cvetnega prahu je lahko v bližini grmov, vsebuje oljki sorodne alergene. Poteka sezona cvetnega prahu pravega kostanja, zaradi sorodnih alergenov se lahko težave pojavijo pri nekaterih alergikih preobčutljivih na brezo. V zraku bo še cvetni prah koprivovk (krišina in kopriva).

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav do srednje visoka. Sezona oljke se je prevesila v drugo polovico, obremenitev zraka bo na splošno srednja do visoka. Prisoten bo cvetni prah bora, vinske trte, trpotca, kislice, bezga, ligustra (kaline), koprivovk in pravega kostanja.

V primeru neviht se bo obremenitev znižala le za kratek čas.

Dobro je vedeti:

  • Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča. Tekom nevihte pa se zrna izperejo iz zraka.
  • Z rednim košenjem trave lahko v neposredni bližini zmanjšate koncentracijo cvetnega prahu. Kosi naj oseba, ki ni preobčutljiva na cvetni prah trav.
  • Sezono cvetnega prahu domačih vrst lipovca in lipe podaljšuje tujerodna srebrna lipa.
  • Sezona cvetnega prahu trav je višje v hribih na višku. V večjih gozdnih predelih pa je obremenitev nižja.
  • Obremenitev s sporami plesni se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih.

MEDNARODNI DAN OSVEŠČANJA O AMBROZIJI - 22. junij 2019

Mednarodni dan osveščanja o ambroziji je vsako leto na prvo poletno soboto (prva sobota po poletnem solsticiju). Namenjen je povečevanju razumevanja in zavedanja o problemih, ki jih ta tujerodna in invazivna rastlina povzroča po vsem svetu. Datum je izbran zgodaj v rastni sezoni ambrozije, da se lahko pripravimo in izvedemo akcije pred cvetenjem in zorenjem semen. Več informacij je dostopnih na spodnjih povezavah:


Forecast for Slovenia in English is available at Polleninfo.org.


Napovedi za Evropo so dostopne na naslednji povezavi - SILAM. Desno izberite željen parameter, na voljo so napovedi za jelšo (alder), brezo (birch), trave (grass), oljko (olive), ambrozijo (ragweed) in pelin (mugwort).