Z znanjem do boljšega zdravja

Napotki prebivalcem ob požaru v Lenartu

15. 05. 2019

15.5.2019

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo prejeli rezultate analiz vzorca solate z vrta v Lenartu in vzorca mivke iz peskovnika vrtca Lenart. Rezultati analiz kažejo, da zaradi požara ni onesnaženja, ki bi lahko predstavljalo tveganje za zdravje zaradi uživanja zelenjave oziroma uporabe peskovnika.


23.4.2019

Predstavnica NIJZ je izvedla pregled terena in ugotovila, da je bilo na kraju pogorišča mirno in brez vonja po plastiki. Na podlagi ogleda je županu in ravnatelju šole podala naslednja priporočila:

  • otroci naj se ne igrajo na igralih, dokler jih ne očistijo;
  • otroci naj se ne igrajo v peskovniku;
  • zunanja igrala je potrebno očistiti.

Na NIJZ priporočamo tudi, da zavržete vrtnine in sadje, ki so sicer primerni za zaužitje, vendar so vidno onesnaženi s sajami. Ostale vrtnine in sadje pred zaužitjem temeljito operite.

NLZOH je prejel naročilo za vzem vzorcev solate in mivke iz peskovnika. Rezultati bodo objavljeni na spletni strani NIJZ.


20.4.2019

Priporočila za prebivalce:

  • Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.
  • Osebna dekontaminacija: če ste bili izpostavljeni snovem, ki so nastajali pri požaru, odstranite prah in onesnaženo obleko ter jo shranite v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo operite z milom in velikimi količinami vode. Obrišite se in ponovno izperite.
  • Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu področju izognemo, dokler ta območja niso očiščena.
  • Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom. 
  • Uporaba pitne vode - upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

Predstavnica NIJZ bo v torek obiskala osnovni šoli in vrtec v Lenartu ter podala potrebne ukrepe za ravnanje - čiščenje igral ipd, izvedlo pa se bo tudi vzorčenje mivke na vrtčevksem igrišču.