Cepljenje

Najpogostejša vprašanja in odgovori glede cepljenja proti covidu-19

Kaj lahko storim kot posameznik, da bo pandemija/epidemija čimprej minila?

Vsak posameznik lahko pomembno prispeva k preprečevanju širjenja virusa. Najpomembnejše je upoštevanje previdnostnih ukrepov, to pomeni vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2m, pravilno nošenje maske, skrb za higieno rok. Zmanjšajmo stike in v primeru bolezni ostanimo doma! Ko bomo na vrsti, se cepimo! Z vsem tem izkazujemo skrb zase in za vse okrog nas.

Kaj želimo doseči s cepljenjem?

Cilj cepljenja je na začetku predvsem zmanjšati število smrti in število hospitalizacij zaradi covid-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka covid-19 in razbremeniti zdravstveni sistem.

Zakaj je pomembno, da se cepimo? Ali ni dovolj, da se držimo zaščitnih ukrepov?

Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi. 

Kakšen je vrstni red cepljenja?

Cepljenje proti covidu-19 je brezplačno in bo zagotovljeno vsem, starejšim od 16 oz. 18 let (odvisno od cepiva), ki se bodo želeli cepiti, ne glede na zdravstveno zavarovanje. Cepljenje se tudi zagotovi za vse, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji in ne samo državljanom Republike Slovenije. Vrstni red cepljenja določa Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19, ki jo sprejela Vlada Republike Slovenije. Prvi prejeti odmerki cepiva so namenjeni cepljenju najbolj ogroženih skupin – oskrbovancem in zaposlenim v domovih za starejše občane, najbolj izpostavljenim zdravstvenim delavcem, starejšim, kroničnim bolnikom in zaposlenim v kritični infrastrukturi. Ob večanju razpoložljivosti cepiv pa se cepljenje postopoma razširi na vse prebivalce.

Ali je cepljenje proti covid-19 obvezno?

Cepljenje je prostovoljna in individualna odločitev, ki naj temelji na dejstvu, da je mnogo težje in z več potencialnimi zapleti preboleti nalezljivo bolezen, kot pa je tveganje za zaplete po cepljenju, ki so pri sodobnih cepivih izjemno redki. Pri odločanju o cepljenju proti covid-19 se ne odločamo za ali proti cepljenju, ampak med cepljenjem in boleznijo, to je zlasti jasno med epidemijo, ki pomeni veliko verjetnost zbolevanja vseh.

Ali bo cepljenje potrebno plačati?

Cepljenje bo brezplačno za vse državljane, ne glede na to, ali so zavarovani. Sredstva za nakup cepiva in stroški za izvedbo cepljenja so zagotovljeni v proračunu Republike Slovenije.

Razvoj cepiva je potekal nenavadno hitro. Skrbi me, da zato cepiva niso varna.

Do hitrega razvoja cepiva je prišlo v želji po obvladovanju koronavirusne bolezni, ki je korenito spremenila ves svet. Vsa cepiva morajo iti skozi enake, točno določene faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, preden pridobijo dovoljenje za promet, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva covid-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je, da je bila časovnica strnjena, vendar se vmesnih korakov ni preskočilo. Spremljanje varnosti cepiv se nadaljuje tudi po pridobitvi dovoljenja za promet.

Kako deluje cepivo proti covid-19?

Cepivo proti covidu-19 izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno imunsko zaščito proti virusu. Z vnosom cepiva v telo vnesemo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo imunski sistem prepozna in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič v stiku z virusom, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19.

Ali cepivo vsebuje živ virus?

mRNA cepiva ne vsebujejo virusov in ne morejo povzročiti bolezni covid-19. mRNA cepiva vsebujejo informacijsko RNA v lipidnem mehurčku. Informacijska RNA služi kot navodilo za izdelavo virusne beljakovine S, ki izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno imunsko zaščito proti virusu.
Vektorsko cepivo AstraZeneca vsebuje vektor (kemično oslabljen šimpanzji adenovirus, ki ne more povzročiti bolezni). V vektor je vstavljen genski zapis za virusno beljakovino S, ki izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno imunsko zaščito proti virusu.

Ali se cepivo lahko vgradi v našo DNK in jo spremeni?

Cepivo proti covid-19 ne povzroči spremembe človeškega genoma. Vse nukleinske kisline v cepivih (na osnovi mRNK, adenovirusov, plazmidov) obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da proteini, ki jih tvorijo, sprožijo tvorbo protiteles in telo prične z imunskim odzivom. Cepiva se v telesu kmalu razgradijo in se torej ne vgrajujejo v celično jedro in ne spreminjajo človeške DNK.

Ali sem po cepljenju takoj zaščiten in zame previdnostni ukrepi ne veljajo več?

Priporočeni ukrepi še vedno veljajo: npr. vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2m, pravilno nošenje maske, pravilna in natančna higiena rok. Tako kot vsa cepiva, tudi cepivo proti covid-19 ne zagotovi popolne zaščite vsem cepljenim. Cepljenje poteka z dvema odmerkoma cepiva, zaščita pa se predvidoma vzpostavi 7 ali 14 dni po drugem odmerku (glede na vrsto mRNA cepiva) oziroma 21 dni po prvem odmerku cepiva AstraZeneca.

Ali cepljenje pomeni tudi, da virusa ne bom mogel prenesti na svoje bližnje? Ali previdnostni ukrepi po cepljenju še vedno veljajo?

Zaenkrat nimamo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da cepljeni posamezniki ne morejo prenašati virusa, zato si vseeno prizadevajte, da preprečite širjenje. Držite se priporočenih ukrepov.

Je smiselno cepiti tiste, ki so že preboleli covid-19? Zakaj?

Po preboleli bolezni covid-19, se v telesu vzpostavi naravna imunost, ki nas predvidoma nekaj mesecev ščiti pred boleznijo. Od cepiv proti covid-19 pričakujemo, da bodo izzvala bolj učinkovit in dolgotrajnejši imunski odziv. Cepljenje po prebolelem covid-19 je torej smiselno. Cepljenje lahko varno odložimo na obdobje do 6 mesecev po začetku bolezni. V sedanji situaciji, ko je cepiva malo, je smiselno, da se cepljenje opravi čim bolj proti koncu tega 6-mesečnega obdobja

Ali se moram cepiti tudi proti covid-19, če sem se že cepil proti gripi?

Da. Gre za cepljenja proti različnim virusom. Priporočljiv je presledek 14 dni med enim in drugim cepljenjem, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov.

Lahko zaradi cepljenja zbolim za koronavirusno boleznijo?

Ne. Zaradi cepljenja ne morete zboleti s covid-19. Je pa mogoče, da ste se z virusom okužili že pred cepljenjem ali takoj po cepljenju, ko cepivo še ni učinkovalo.

Koliko časa bo cepivo delovalo zaščitno?

O trajanju zaščite je mogoče govoriti samo v časovnih okvirih študijskega spremljanja. Za zdaj je zanesljivo, da cepiva ščitijo vsaj tri mesece, a kmalu bo to verjetno mogoče trditi za pol leta, ko bodo prišli dodatni podatki. S podaljševanjem časa opazovanja bo postalo jasno, kolikšno je dejansko trajanje zaščite.

Kako smo zaščiteni pred covidom-19 po prvem prejetem odmerku določenega cepiva?

Zaščita proti covid-19 se začne vzpostavljati od 10 do 14 dni po cepljenju s prvim odmerkom, vendar je le delna. Za ustrezno zaščito sta pri doslej registriranih cepivih potrebna dva odmerka v razmiku 3 tednov (cepivo Pfizer/BioNTech), 4 tednov (cepivo Moderna) oziroma 12 tednov (cepivo AstraZeneca).

Kaj se zgodi, če drugega odmerka cepiva Comirnaty ne prejmem točno čez 21 dni (v primeru bolezni, pozabljenega termina,…)?

Če drugega odmerka cepiva niste prejeli v priporočenem terminu, se prijavite na cepljenje z drugim odmerkom v najkrajšem možnem času. Do prejema drugega odmerka zaščita morda ne bo zadostna. Teden dni po drugem odmerku je zaščitenih okrog 95 % cepljenih oseb.

Prejel sem prvi odmerek cepiva proti covid-19. Ali lahko za drugi odmerek izberem drugo vrsto cepiva?

Osebe, ki prejmejo prvi odmerek cepiva enega proizvajalca, naj tudi za drugi odmerek prejmejo cepivo istega proizvajalca.

Kdo naj se cepi in kdo ne?

Cepljenje proti covid-19 je priporočljivo za vse osebe, stare 16 let in več ali 18 let in več (glede na cepivo), ki nimajo kontraindikacij za cepljenje (huda alergija na sestavine cepiva). Previdnost je potrebna pri dokazani anafilaktični reakciji neznanega vzroka v preteklosti.

Kako je s cepljenjem nosečnic?

O cepljenju nosečnic s cepivi proti covid-19, je zelo malo podatkov, ki pa ne kažejo, da bi bila cepiva kakorkoli škodljiva za nosečnice, plod in novorojenčka. Po trenutnih podatkih je tveganje za zaplete pri okužbi s covid-19 v nosečnosti večje kot pri enako starih nenosečih ženskah, čeprav je absolutno tveganje še vedno majhno. Cepljenje nosečnic in doječih mater se lahko opravi po pretehtanju koristi in tveganj. Cepljenje je zlasti koristno pri nosečnicah z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni covid-19 in pri nosečnicah, ki so pri svojem delu bolj izpostavljene tveganju za okužbo.

Več informacij najdete na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/covid_cepljenje_laiki_-_koncnazpms300121.pdf

Kako je s cepljenjem doječih mater?

Čeprav študij glede uporabe cepiv proti covid-19 med dojenjem ni, ni pričakovati tveganja za dojenje. Svetovna zdravstvena organizacija svetuje cepljenje doječih mater, kajti ni znanih tveganj za dojenčka. Dojenje je dokazano koristno za novorojenčka in ni dokazov, da bi cepljenje doječe matere vplivalo na novorojenčka. Beljakovine, ki jih novorojenček zaužije, se že v prebavnem traktu razkrojijo.

Cepljenje je namenjeno osebam starim 16 let in več. Ali to pomeni, da cepivo za otroke ni varno?

Otroci večinoma niso bili vključeni v začetne klinične študije, zato nimamo dovolj podatkov o varnosti cepiva pri njih. Vključujejo se šele naknadno. Zaenkrat tako velja, da se lahko s tem cepivom cepijo osebe stare 16 let in več oziroma 18 let in več (glede na cepivo).

Kako je s cepljenjem oseb, ki imajo oslabljen imuski sistem?

Osebam, ki imajo oslabljen imunski sistem ali jemljejo imunosupresivna zdravila, svetujemo cepljenje, vendar je učinkovitost cepljenja lahko nekoliko manjša.

Kako je s cepljenjem kroničnih bolnikov?

Kronični bolniki so skupina z večjim tveganjem za težji potek covid-19, zato spadajo med prednostne skupine za cepljenje.

Ali se lahko cepim, če imam alergijo na penicilin? Ali se lahko cepim, če sem alergičen na pike žuželk?

Da. Ni zadržkov za cepljenje proti covid-19 pri bolnikih z alergijskimi boleznimi dihal in kože, niti pri bolnikih z anafilaksijo po pikih žuželk, hrani, zdravilih.

Ali ima cepivo kakšne neželene učinke?

Najpogosteje poročani neželeni učinki po cepljenju s cepivom Comirnaty so bili: bolečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, povišana telesna temperatura in oteklina na mestu cepljenja. Neželeni učinki so bili blage do zmerne intenzitete in so izzveneli v nekaj dneh po cepljenju.

Najpogosteje poročani neželeni učinki po cepljenju s cepivom Moderne pa so: bolečina na mestu cepljenja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica, slabost ali bruhanje, oteklost bezgavk, povišana telesna temperatura, oteklina na mestu cepljenja in rdečina. Neželeni učinki so bili blage do zmerne intenzitete in so izzveneli v nekaj dneh po cepljenju. O lokalnih in sistemskih neželenih učinkih so pogosteje poročali po 2. odmerku kot po 1. odmerku.

Neželeni učinki, o katerih so najpogosteje poročali po cepljenju s cepivom AstraZeneca so bili: občutljivost in bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, splošno slabo počutje, povišana telesna temperatura, mrzlica ter slabost. Neželeni učinki so bili običajno blagi ali zmerni in so izginili v nekaj dneh po cepljenju. Z višjo starostjo je bila povezana nekoliko nižja pogostnost reakcij po cepljenju.

V katerem primeru se cepljenje odsvetuje?

Cepljenje je kontraindicirano ob znani anafilaktični reakciji na sestavine cepiva.

Pri cepivih na osnovi mRNK je zaradi maloštevilnih sestavin cepiva (mRNK, lipidi, elektroliti, sukroza) kot potencialni alergen prepoznan le polietilen glikol (PEG). PEG je v medicini sicer široko uporabljan, je sestavina zdravil v tabletah in v številnih preparatih za injiciranje, alergije nanj so redke.

Kaj pomeni »čredna« imunost? Kako jo lahko dosežemo?

Čredna ali kolektivna imunost pomeni posredno zaščito pred nalezljivimi boleznimi, ki nastane, kadar je velik delež prebivalstva imun na okužbo, s tem pa so pred okužbo zaščiteni tudi neimuni posamezniki. Bolezen se namreč v populaciji zaradi večjega dela zaščitenih posameznikov ne more več prenašati, ker se verige prenosov okužbe prekinejo oziroma omejijo. Dosežemo jo lahko s cepljenjem.

Kako se bo naše življenje spremenilo, ko in če bodo dobro precepljeni starejši, zdravstveni delavci? Bo to razbremenilo bolnišnice? Bi bilo to dovolj za normalizacijo življenja?

Dobra precepljenost starejših bi zelo zmanjšala število smrti in težkih potekov bolezni in na ta način delno razbremenila bolnišnice oz. zdravstveni sistem. Vendar bodo ukrepi še vedno potrebni, saj bo še vedno veliko ljudi nezaščitenih in bi brez ukrepov lahko številke zbolelih vseeno zelo narasle.

V medijih se pojavljajo nasprotujoča si mnenja in teorije zarote glede koronavirusne bolezni in cepljenja. Zmeden sem in imam veliko vprašanj. Kaj naj storim?

Zaradi široke uporabe spleta in družbenih medijev je na voljo veliko različnih informacij, tudi na področju koronavirusne bolezni in cepljenja. Niso vse resnične, potrebna je kritična presoja. Informacije pridobivajmo iz kredibilnih in uradnih virov ter od strokovnjakov, ki se s področjem ukvarjajo. Upoštevajmo vsa priporočila za javno zdravje. Poleg tega smo za splošno javnost vzpostavili tudi posebno spletno mesto na NIJZ, na katerem zbiramo ključne informacije o cepljenju in cepivih.

Ali se bo življenje vrnilo v stare tirnice, sedaj, ko je na voljo cepivo?

S prvimi dostopnimi odmerki cepiva, bodo najprej cepljeni tisti, ki so najbolj ogroženi, potem ostali. Kolektivna imunost se bo dosegala počasi. Vrnitev k dejavnostim pred pandemijo se ne bo zgodila čez noč.

Kaj pomeni 95% učinkovitost cepiva Comirnaty?

Tako kot vsa cepiva, tudi cepiva proti novemu koronavirusu ne zagotavljajo popolne zaščite vsem cepljenim. 95% učinkovitost pomeni, da je 95% cepljenih zaščitenih pred okužbo, 5% pa jih lahko kljub cepljenju zboli.

Prejel sem prvi odmerek cepiva in v naslednjih dneh zbolel s covid-19. Ali to pomeni, da cepivo pri meni ni učinkovalo? Kako je z drugim odmerkom?

Če ste zboleli po prejemu prvega odmerka cepiva ste bili najverjetneje okuženi že v času cepljenja, pa še niste imeli simptomov ali pa ste se okužili v naslednjih nekaj dneh. Zaščita se predvidoma vzpostavi 7 ali 14 dni po drugem odmerku (odvisno od vrste mRNA cepiva) oziroma 21 dni po prvem odmerku cepiva AstraZeneca. Drugega odmerka ne potrebujete takoj, ko mine obdobje izolacije. Cepljenje se v takem primeru lahko varno odloži na obdobje do 6 mesecev od začetka bolezni. V sedanji situaciji, ko je cepiva malo, je smiselno, da se cepljenje opravi čim bolj proti koncu tega 6-mesečnega obdobja.

Ali sem lahko zaradi cepljenja na testiranju pozitiven?

Cepljenje proti covid-19 ne povzroči pozitivnega rezultata PCR testa ali hitrega antigenskega testa. Oba testa namreč iščeta/izmerita prisotnost virusa, v cepivu pa virusa ni, je le informacija za izdelavo proteina.

Ali pozitiven serološki test pomeni, da sem varen pred ponovno okužbo z novim koronavirusom?

S serološkim testiranjem dokazujemo prisotnost protiteles v krvi. V kolikor so v krvi prisotna protitelesa proti virusu SARS-CoV-2, pomeni, da smo v preteklosti prišli v stik s povzročiteljem covid-19, ne pove pa koliko časa je minilo od okužbe. Virus SARS-CoV-2 poznamo šele kratek čas, zato še vedno ni znano, koliko časa bodo dokazana protitelesa prisotna v krvi, kolikšno zaščito zagotavljajo in ali je možna ponovna okužba, zato zaenkrat pozitiven rezultat serološkega testa ni zagotovilo, da smo pred okužbo zaščiteni.

Ali dobim potrdilo, da sem se cepil proti covid-19?

Cepljenje proti covid-19 se zabeleži v zdravstveno dokumentacijo pacienta, veljavnih je več načinov: izpolnjene pripravljene kartice proizvajalca, vpis v Knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju.

Pacienti do podatkov o cepljenjih, ki so bili posredovani v Elektronski register cepljenih oseb (eRCO) sicer lahko dostopate tudi z digitalnim potrdilom preko portala zvem.eZdrav.si.

Ali se bom moral po cepljenju še vedno testirati?

Cepljenje s cepivi Pfizer in Moderna poteka z dvema odmerkoma cepiva, zaščita se vzpostavi 7 dni (cepivo Pfizer) ali 14 dni (cepivo Moderna) po drugem odmerku. Cepljenje s cepivom Janssen poteka z enim odmerkom, zaščita se vzpostavi 14 dni po cepljenju. Ko je vzpostavljena zaščita, testiranje ni potrebno v naslednjih šestih mesecih, razen če se pri osebi pojavijo simptomi/znaki bolezni.

Cepljenje s cepivom AstraZeneca poteka z dvema odmerkoma, 21 dni po prvem odmerku testiranje ni več potrebno v naslednjih treh mesecih (razen če se pri osebi pojavijo simptomi/znaki bolezni). Prvemu odmerku sledi drugi čez 12 tednov. Po drugem odmerku se vzpostavi dodatna zaščita in v naslednjih 6 mesecih testiranje ni potrebno, razen če se pri osebi pojavijo simptomi/znaki bolezni.

Ali bom lahko izbiral, s katerim cepivom želim biti cepljen?

Glede na omejeno dobavo cepiva in ogromno čakajočih na cepljenje, izbira cepiva s strani posameznika v trenutnih razmerah žal ni mogoča. Obe cepivi, ki sta v Sloveniji registrirani, sta varni in učinkoviti.

Ali cepivo učinkovito deluje tudi proti novim različicam virusa?

Mutacije virusov se pogosto dogajajo in so pričakovane. Strokovnjaki so si enotni, da nas cepivo ščiti tudi proti novim sevom, vsaj za zdaj.