Z znanjem do boljšega zdravja

Na regijskem srečanju Zdravih šol o lepi drži tudi v šolah

20. 06. 2019
Zadnje srečanje Zdravih šol v šolskem letu 2018/19, ki je bilo 5. junija 2019 v Velenju, je Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje organizirala skupaj z Gimnazijo Velenje iz Šolskega centra Velenje. Najprej so se udeleženci zbrali v Galeriji Velenje, kjer so zaigrale flavtistke, ravnatelj gimnazije, Rajmund Valcl, pa je udeležence povabil na ogled pregledne razstave likovnih del dijakov umetniške gimnazije - likovna smer, Inventura 19. Profesorici Aleksandra Dolenec Gojević, arhitektka, in mag. Nataša Tajnik Stupar, akademska slikarka, sta ob vodenju po razstavi predstavili svoje poglede na zdravje v povezavi z umetnostjo. Osredotočili sta se na kreativno ustvarjanje in razmišljanje ter vplive sodobne tehnologije na mladostnike.

Po ogledu so na Gimnaziji Velenje  nadaljevali z osrednjo temo - zdrava in lepa drža v povezavi s šolskimi torbicami. Mag. Petra Poznič, kineziologinja iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Velenje, je predstavila osnovna priporočila glede teže, izbire in nošenja šolskih torb. Osredotočila se je na izvajanje vaj za zdravo in lepo držo ter krepitev hrbtnih mišic. Primer iz prakse je predstavila Klavdija Artank iz OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice. Predstavila je aktivnosti, ki jih izvajajo na področju telesne dejavnosti in zdrave prehrane.

Domen Kralj, mag. psihologije iz NIJZ OE Celje, je ob 18-letnici delovanja preventivnega programa To sem jaz predstavil nov, razširjen priročnik za preventivno delo z mladostniki. Priročnik Zorenje skozi To sem jaz temelji na celostnem modelu desetih preventivnih delavnic, ki so evalvirane in prepoznane kot primer dobre prakse na področju organizirane skrbi za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Drugi del programa, spletna svetovalnica tosemjaz.net je podpora šolski preventivni praksi.