Prepovedane droge

Na Norveškem pojav ekstaziju podobnih tabletk z nevarno snovjo PMMA

02. 06. 2011
Na Norveškem so zasegli 477 tabletk, ki so podobne tabletkam ekstazija, vendar vsebujejo nevarno snov parametoskimetilamfetamin (PMMA). Tabletke so okrogle, precej porozne in roza barve, opremljene so z razpolovno črto ter logotipom v obliki krone (Rolex) ali pa v obliki kovanca (stran kovanca z napisi).

Tabletke vsebujejo večinoma PMMA, poleg tega pa še manjše količine metamfetamina in MDMA.

Na Norveškem so v obdobju od julija 2010 do zdaj zabeležili že 16 smrti, povezanih s snovjo PMMA, od tega so štiri smrti zabeležili aprila in maja letos.

Snov PMMA je zelo podobna tako amfetaminom kot ekstaziju, vendar precej bolj nevarna. Po zaužitju snovi PMMA se namreč učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetaminov ali ekstazija. Zaradi tega lahko uporabnik, ki je snov zaužil, meni, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo droge ali pa v uporabo večje količine te droge.

PMMA je stimulativni halucinogen. Mnogi učinki so zato podobni učinkom amfetaminov in ekstazija. Tako se pojavijo halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature.

Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti in odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce.

V Sloveniji za zdaj pojava snovi PMMA še nismo zaznali, kljub temu se uporabnikom drog priporoča previdnost. Zaradi začetka turistične sezone in proti jugu usmerjenega turističnega toka je namreč tudi večja nevarnost vnosa te snovi v slovenski prostor. Mina Paš iz nevladne ogranizacije DrogArt opozarja: »V primeru, da uporabnik pride v stik s tovrstno tableto, naj je nikar ne zaužije, ker je zelo nevarna, temveč naj jo prinese na DrogArt info točko, od koder jo bodo posredovali v laboratorij na testiranje.«