Z znanjem do boljšega zdravja

Na majskem regijskem srečanju Zdravih šol v Celju bolj aktivno!

29. 05. 2018
V šolskem letu 2017/18 smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, na Območni enoti Celje, organizirali tri izobraževalna srečanja za vodje timov Zdravih šol v celjski regiji. Povezovalna nit je bila promocija zdrave prehrane in telesne dejavnosti. Ker je za ohranjanje in krepitev zdravja izjemno pomembno, da čim bolj zmanjšamo čas sedenja oziroma telesne nedejavnosti, smo zaključno srečanje, ki je bilo 28. maja, na I. gimnaziji v Celju, izkoristili za gibanje. Izvedli smo preizkus hoje na 2 kilometra. Pri preizkusu hoje so nam priskočili na pomoč izvajalci iz Centra za krepitev zdravja iz Zdravstvenega doma Celje, sodelavci NIJZ pa smo izvedli meritve telesne sestave.
Uvodni pozdrav z ravnateljem I. gimnazije v Celju, Antonom Šepetavcem.
Šole v gibanju – izvedba preizkusa hoje na 2 kilometra s Centrom za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje.
Izvedba meritev z analizatorjem telesne sestave, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje.
Ob koncu preizkusa hoje še nasveti za zdrav življenjski slog s fizioterapevtom Srečkom Brodarjem iz Centra za krepitve zdravja Celje.
Nasveti za zdrav življenjski slog koordinatorjem zdravih šol.
Marinka Drofenik iz OŠ Bistrica ob Sotli je predstavila, kako obeležujejo 25. obletnico na njihovi šoli.
Psihologinja Franja Gros je predstavila ambulanto Logout v Celju, ki je začela delovati aprila letos (Center pomoči pri prekomerni rabi spleta in digitalnih tehnologij).

S preizkusom hoje na 2 kilometra preverimo svojo telesno zmogljivost. Namenjen je vsem odraslim, starim od 20 do 65 let. Gre za enostaven, varen, natančen in ponovljiv test, pri katerem na podlagi podatkov (spol, starost, telesna masa in višina) ter časa hoje in srčnega utripa določimo indeks telesne zmogljivosti. Na podlagi rezultata strokovnjaki svetujejo glede ustrezne telesne dejavnosti in vrste vadbe, ki izboljša naše počutje in zdravje. Preizkus hoje izvajajo vsi zdravstveni domovi, termini so objavljeni v publikaciji Z gibanjem do zdravja 2018, dostopni na NIJZ spletni strani.

Del srečanja smo namenili pridobivanju informacij o novem viru pomoči za celjsko regijo. V tem letu so namreč pod okriljem Centra za pomoč pri prekomerni rabi spleta in digitalnih tehnologij Logout odprli v Celju novo ambulanto, ki bo koristila otrokom, mladostnikom in staršem. Delovanje in program ambulante je predstavila strokovna delavka ambulante v Celju.