Duševno zdravje

Motnje hranjenja

03. 07. 2015
Motnje hranjenja so duševne motnje. Čeprav se pri osebah z motnjami hranjenja na videz vse vrti okoli hrane in se zdi problem enostavno rešljiv že samo z vzpostavitvijo normalnega hranjenja, pa je problem kompleksnejši in težji.

Telesna teža je le zunanji znak duševnega dogajanja, hrana pa le sredstvo za lajšanje duševnih bolečin in stisk. Z njeno pomočjo osebe z motnjami hranjenja nadomestijo občutke in čustva, ki jih ne marajo. V ozadju pa se skrivajo težke duševne stiske in nesprejemanje samega sebe ter slaba samopodoba.

 

Knjižica Razumeti motnje hranjenja predstavlja zaokroženo in v strokovnem smislu moderno besedilo o motnjah hranjenja. Na 104 straneh bodo zanimivo branje našli tako tisti, ki se pri vsakdanjem delu z mladimi srečujejo z njihovimi stiskami in jih skušajo razumeti, kot tudi starši in zdravstveni delavci. Knjižico je izdal in založil Zavod za zdravstveno varstvo Kranj. Nakup knjižice je možen na naslovu NIJZ, OE Kranj, Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj. 
 
 
Naročilnica za nakup tiskane knjižice Razumeti motnje hranjenja je dosegljiva na naslednji povezavi.   

 

Zloženka Razumeti motnje hranjenja je dosegljiva na naslednji povezavi.


Motnje hranjenja

Motnje hranjenja so vedno pogostejše.Anoreksija, bulimija ali prisilno prenajedanje pogosteje prizadenejo ženske. Ne sodijo med bolezni odvisnosti, imajo pa številne značilnosti teh bolezni.

Zloženka Motnje hranjenja je dosegljiva na naslednji povezavi.