Z znanjem do boljšega zdravja

Mini delavnica "Vse kar ste vedno želeli vedeti o cepljenju"

25. 04. 2019
Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območne enote Maribor, je ob obeležitvi Evropskega tedna cepljenja v torek, 23.4.2019 ob 13.00 uri organiziral mini delavnico z naslovom: "Vse kar ste vedno želeli vedeti o cepljenju" v predavalnici NLZOH, na Prvomajski 1.

Delavnico sta organizirala in izvedla Zoran Simonović, dr. med. spec. in Sanja Vuzem, dr.med. spec. javnega zdravja in je bila namenjena lokalnim novinarjem. Delavnica je trajala eno uro. V uvodnem predavanju sta strokovnjaka za cepljenje na NIJZ OE Maribor predstavila osnove delovanja cepiv, razvoj in sestavo cepiv ter načine za potrjevanje učinkovitosti in varnosti cepiv. Preostali čas je bil namenjen vprašanjem in diskusiji.

Obenem sta strokovnjaka po zaključeni delavnici z veseljem pomagala pri pripravi vsebin (izjave, kratek pogovor) za lokalne medije, ki so jih lahko uporabili od 24.4.2019 naprej. Bilo je tudi poudarjeno, da Evropski teden cepljenja poteka od 24.4.-30.4., vendar da bodo naši strokovnjaki na mariborski enoti NIJZ zaradi vnaprej načrtovanih odsotnosti za medijske izjave na voljo le tega dne.

V Območni enoti Maribor smo tudi  izvedli akcijo "Ker se cepim, sem heroj", kjer smo z znanimi Mariborčani posneli kratke videe na temo: "Zakaj menite, da je cepljenje smiselno? Zakaj se vi cepite oz. zakaj cepite svoje otroke?"

V sredo, 24. 4. 2019 ob 11.00 pa so v veliki predavalnici prim. dr. Zmaga Slokana (16. etaža stolpnice Klinike za kirurgijo, UKC Maribor) predstavili pomen cepljenja proti gripi, prikazali rezultate precepljenosti zaposlenih v UKC Maribor.

 

Video: Radijski voditelj Dejan Vedlin o cepljenju

Video: Nekdanja teniška igralka Mima Jauševec o cepljenju