Z znanjem do boljšega zdravja

Medgeneracijski pohod ob dnevu gibanja in dnevu družin

09. 05. 2018
Že tretje leto zapored bodo v Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje in v Planinskem društvu ZZV Celje organizirali medgeneracijski pohod na Brnico.

Dogodek je povezan z mednarodnim dnevom gibanja (10. maj) in z mednarodnim dnevom družin (15. maj). To bo ena od priložnosti, da se v gibanju in druženju povežejo otroci, njihovi starši in stari starši – družina v sproščenem in prijetnem vzdušju, ki ga lahko doživljamo v stiku z naravo, med hojo in z gibanjem, predvsem pa v občutku povezanosti, da je družina skupaj v prostem času. Medgeneracijski pohod bo v soboto, 12. maja 2018. Zbirno mesto bo na Špici v Celju (ob čolnarni). Pohodniki bodo ob spremstvu planinskih vodnikov odšli na Brnico v več skupinah, od 9. do 10. ure.

»Pohod je primeren za ljudi vseh starosti in za družine z otroki. Pot v obe smeri bomo prehodili v približno treh urah. Vabimo družine, da se nam pridružijo. Želimo si, da bi v krogu svojih bližnjih preživeli prijetno in sproščeno majsko soboto, z zavedanjem, kako dragocen je skupen družinski čas in kako pomembno je gibanje za vse generacije. Lepo je, ko smo aktivni skupaj z otrokom ali mladostnikom, ne le zaradi zdravja, gibanja in vzgoje za zdrav življenjski slog, ampak tudi zaradi razvijanja medsebojne povezanosti. Pomislimo torej, če si lahko že ta konec tedna vzamemo čas zase in za svoje družinske člane. Otroci lahko spoznajo, da je hoja v naravi z družino lahko izredno zanimiva in družabna. Hkrati pa je to ena cenejših izbir rekreacije,« je povedala Marjeta Peperko iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zdravstveni strokovnjaki bodo zainteresiranim pohodnikom pred pohodom opravili tudi meritve z analizatorjem telesne sestave in jim svetovali glede uvajanja sprememb v življenjski slog.

Podatki kažejo, da se gibalne navade prebivalcev Slovenije izboljšujejo, prav tako gibalna učinkovitost otrok, saj v vsakdanje življenje v različnih starostnih obdobjih v zadnjih letih umeščamo več rednega gibanja. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo redno zmerno telesno dejavnost, in sicer pri odraslih izvajanje zmerne telesne dejavnosti 30 minut na dan večino dni v tednu (skupaj vsaj 150 minut na teden). V letih 2001 do 2012 se je delež odraslih, ki dosegajo te smernice za zmerno telesno dejavnost, povečal za 14 odstotkov. Delež tistih, ki redno hodijo, se je povečal za 25 odstotkov. Otrokom in mladostnikom priporočajo vsaj uro zmerne gibalne dejavnosti na dan. Podati kažejo, da v zadnjih letih beležimo zboljšanje gibalne učinkovitosti otrok in mladostnikov. Gibalne navade, ki jih pridobijo v družini, so izjemnega pomena za njihov življenjski slog med odraščanjem in kasneje v odraslosti.