Z znanjem do boljšega zdravja

Medgeneracijske aktivnosti ob obeležitvi Tedna vseživljenjskega učenja

21. 05. 2019
V petek, 17. maja 2019, smo se sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) - Območne enote Ravne na Koroškem pridružili Tednu vseživljenjskega učenja.

V Grajskem parku smo bili, skupaj z otroki iz Vrtca Ravne in članicami društva Koroški medgeneracijski center (KMC), aktivni v različnih dejavnostih.

Medgeneracijsko smo med drevesi z zavezanimi očmi premagovali pot ob vrvi. Aktivnost smo izpeljali tako, da sta v paru najprej sodelovala dva otroka skupaj, potem pa so se jim pridružile še članice KMC. Otroci so pri tem pridobili izkušnjo, kako je, če te čez ovire vodi vrstnik ali nekdo starejši, kdaj se počutiš bolj varno, kdaj dobiš jasnejša navodila za premagovanje ovir,… Otroci so prav tako  imeli priložnost, da se s podajanjem jasnih in natančnih navodil preizkusijo kot vodiči vrstnikom in upokojenkam, ki so imeli zavezane oči ter jih ob vrvi varno pospremijo do cilja.

Na naslednjih dveh »postajah« smo aktivnosti izvajali s pomočjo mavričnega padala in športnega poligona, ki smo ga na NIJZ pridobili s projektom SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, ki je sofinanciran iz Evropskih strukturnih in investicijskih skladov (80 %) ter iz proračuna Republike Slovenije (20 %).

Pri športnem poligonu in mavričnem padalu smo izkoristili prenos znanja od starejših na mlajše in obratno, saj se učimo v vseh življenjskih obdobjih. Z vsemi aktivnostmi smo krepili naše zdravje, gibljivost, koordinacijo, povezanost med različnimi generacijami, od najmlajših do najstarejših.  Predvsem pa je pomembno, da so aktivnosti potekale v naravi, da je bilo prijetno in igrivo druženje starejših in mlajših. Skratka, uživali smo v naravi in družbi.

Album s fotoutrinki druženja različnih generacij ob TVU 2019 lahko najdete na naslednji povezavi.