Z znanjem do boljšega zdravja

Med prazniki se posvetimo drug drugemu in manj hrani

18. 12. 2019
Božično - novoletni prazniki so velikokrat povezani s praznično obloženo mizo, pogostejšim prenajedanjem in opuščanjem telesne dejavnosti. Pestra ponudba praznične hrane, ki ima lep videz, vonj in okus, poveča tek. Zato je pomembno, da smo ob vseh sladkih, mastnih in slanih dobrotah, čim bolj zmerni. Predvsem pa da ta čas izkoristimo, se za hip ustavimo in umirimo svoje misli in naklonimo toplino z besedo ali nasmehom bližnjemu.

Prazniki so tik pred vrati in z njimi povezano pogostejše prenajedanje in opuščanje telesne dejavnosti, zato spodaj delimo nekaj nasvetov, kako ohraniti zmernost pri hrani in katere vrste zdravih živil izbrati pri bogato obloženih mizah.

KO govorimo o praznikih in druženju ne moremo mimo dejstva, da hrana in sam obred prehranjevanja že od nekdaj igrata zelo pomembno vlogo v našem družabnem življenju. S hrano si izkazujemo naklonjenost oz. našim najbližjim pokažemo, koliko nam pomenijo. Ob bogato obloženih mizah se je pogosto težko zadržati in pojesti ravno prav. Pomembno je, da ne planemo brez nadzora po vsem, kar je na mizi, ker bomo zagotovo pojedli preveč. Tudi pri prehrani, pa čeprav v prazničnem času drži rek, da je zmernost lepa čednost. Poskušajmo poskrbeti za uravnotežen jedilnik - uživajmo predvsem živila, ki vsebujejo veliko prehranskih vlaknin in malo kalorij, s tem bo prebava ostala urejena. Posegajmo po pestri paleti sadja in zelenjave. Mizo obložimo z doma pripravljenimi jedmi, ki jih pripravimo skupaj s svojimi najbližjimi in kjer recepture lahko spremenimo tako, da vključimo čim manjšo količino sladkorja, soli in maščobe. Izbirajmo tudi bolj puste vrste mesa in zdravju bolj naklonjene maščobe. Pri otrocih bodimo pozorni, koliko sladkarij bodo zaužili v tem prazničnem času, ko jih obiskujejo trije radodarni možje. Omejimo tudi uživanje tekočih kalorij in ne pozabimo na telesno dejavnost, ki jo lahko izkoristimo za prijeten sprehod v naravi s svojimi dragimi.

Naj nam bo vodilo misel na počutje, ko se naužijemo mastnih in sladkih jedi. Mogoče nudijo užitek in ugodje prvih nekaj minut, nato pa imajo te jedi ravno nasproten učinek in le povečajo slabo počutje, razpoloženje in storilnost.

Prazniki naj bodo torej čas, ki ga preživimo s svojimi najdražjimi. Bolj kot na hrano se osredotočimo na zanimive pogovore in na to, da kakovostno preživimo čas z ljudmi, ki nam veliko pomenijo.

Letošnje leto zaključujemo z mislijo, ki pravi, da prazniki niso zgolj bogato obložene mize, večji smisel le teh namreč najdemo tudi drugod, zato vam v imenu celotnega NIJZ OE Novo mesto želimo, da boste tako v prihajajočih dneh kot tudi v naslednjem letu 2020 na vseh področjih našli točno tisto, kar vas bo izpopolnilo. Srečno!