Z znanjem do boljšega zdravja

Med počitnicami in dopustom poskrbimo za zdravo spolnost

12. 07. 2021
Čas dopustov oziroma počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb in z nenačrtovanimi nosečnostmi.

Ob umirjanju omejitev v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2 je na mestu zaskrbljenost, da bodo ljudje preveč sproščeni in se s tem izpostavljali številnim tveganjem. Mednarodne raziskave kažejo, da se je po prvem valu epidemije covid-19 povečala uporaba jutranje tabletke oz. nujne kontracepcije, kar potrjuje povečano prisotnost tveganih spolnih praks.

Spolno prenosne okužbe (SPO), kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi (HPV), klamidijske okužbe in druge po vsem svetu in tudi pri nas naraščajo.

Kljub temu se še vedno veliko ljudi ne zaščiti. Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je tudi pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja.

Mladi si želijo več informacij o spolnosti

Raziskava NIJZ »Spolna vzgoja v okviru vzgoje za zdravje v slovenskih srednjih šolah« (Žalar, Leskovšek) je pokazala, da so mladi premalo informirani o spolnosti. Tri četrtine mladih, ki je imelo spolni odnos zgodaj je mnenja, da bi o spolnosti morali vedeti več. Vendar ista raziskava opozarja na visok delež tistih (59%), ki so informacije o spolnosti dobili preko interneta, ki pa vedno niso preverjene in strokovno korektne.

Priporočamo, da se informirajte o varni spolnosti iz strokovno preverjenih virov. Elektronski mediji nam po drugi strani ponujajo številne mobilne in spletne aplikacije, ki ponujajo najrazličnejše in pogosto tvegane usluge, tudi spolne. S tem še pospešijo možnost pogostejših tveganih spolnih stikov med ljudmi.

Mlade spodbujajmo k odgovorni spolnosti in uporabi kondoma

Polega neželene nosečnosti je potrevno misliti tudi in predvsem na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se najzanesljivejše zaščitimo s kondomom. Medtem ko npr. kontracepcijske tablete ščitijo pred nenačrtovano nosečnostjo, ne predstavljajo zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami. Zato ob morebitni uporabi zanesljive kontracepcije svetujemo dvojno zaščito, to je uporabo zanesljive kontracepcije in hkratno uporabo kondoma oz. pravilno in predvsem dosledno uporabo kondoma. Kondom mora biti obvezen del prtljage vsakega popotnika in popotnice.

Vse spolno aktivne je potrebno spodbujati k odgovorni spolnosti, izogibanju nezaščitenih spolnih odnosov z neznanci in razmisleku o odlogu spolnega odnosa, predvsem pa dosledno zaščito s kondomov, kadarkoli gre za spolni kontakt za osebo, o kateri nismo popolnoma prepričani, da ni prenašalec SPO. HIV/aids in ostale SPO namreč ne poznajo meja, kot tudi ne starostnih omejitev.

V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika v primeru znakov okužbe (spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica, izcedek) oziroma testiranje na virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni.