Sporočila za javnost

Ulična maturantska četvorka 2017: Zagotovimo okolja brez alkohola

18. 05. 2017
Po vsej Sloveniji bo v petek, 19. maja 2017, potekala ulična maturantska četvorka.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) se pridružujemo akciji Ministrstva za zdravje, ki z inšpekcijskimi službami, Policijo, nevladnimi organizacijami in organizatorji dogodkov poziva trgovce in gostince, starše, pedagoške delavce, predstavnike lokalnih skupnosti, civilne družbe in medijev k skupnemu sodelovanju za manj alkohola na plesu maturantov po ulicah slovenskih mest.

Na NIJZ si prizadevamo, da bi bilo pitja alkohola med mladostniki čim manj, saj so mladi zaradi razvojnih sprememb občutljivejši za škodo, ki lahko nastane zaradi izpostavljenosti alkoholu. Da bi zagotovili okolja, kjer bi bila dostopnost alkohola čim manjša pozivamo šole, občine, župane, policijske uprave, in vse tiste, ki lahko prispevajo k poteku dogodka, da bi vsi skupaj zmanjšali oziroma preprečili popivanje in opijanje mladih.

Pitje alkohola v Sloveniji je pogosto povezano z miti, ki so se sčasoma oblikovali in ohranili v naši družbi, pa čeprav niso resnični. Eden od takih mitov je, da vsi mladostniki pijejo alkohol. Kar pa seveda ni res. "Raziskave v Sloveniji kažejo, da je sicer večina mladostnikov že poskusila alkohol, a je povsem zmotno prepričanje, da vsi mladostniki pijejo alkohol. Le redki mladostniki, 14 % 15-letnikov alkohol pije redno, to je tedensko. V raziskavi, ki smo jo izvedli med mladimi smo ugotovili, da kot razloge, zakaj alkoholnih pijač ne pijejo, največkrat navajajo škodljivost alkohola zdravju, dejstvo, da so videli, kako alkohol učinkuje na človeka, strah, da bi se navadili piti alkoholne pijače, in dejstvo, da v pitju alkohola ne uživajo. Veliko mladih, ki alkohola ne pijejo, je poročalo tudi, da bi jih bilo pri pitju alkohola strah, da bi naredili nekaj, kar bi kasneje obžalovali, strah pa jih je bilo tudi tega, da bi se pred prijatelji osramotili", je povedala dr. Maja Roškar z NIJZ.