Bolezni

»Marec - mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke v Pomurju«

08. 03. 2018
Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko strokovnjaki javnega zdravja, zdravstveni delavci in društva bolnikov opozarjamo na pomen preprečevanja ter zgodnjega prepoznavanja in zdravljenja te vrste raka.

NIJZ OE Murska Sobota je v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota uredila informativni kotiček namenjen tej pomembni temi. Strokovni sodelavci iz Pokrajinske in študijske knjižnice so pripravili in razstavili zanimiv nabor  knjig in publikacij kot so :  G. Enders - Čarobno črevesje, M. Dollinger - Življenje z rakom, M. Hrvatin- Diagnoza, ko zastane dih, ­S. Mukherjee, Kralj vseh bolezni, J. Ocvirk et al. - Kaj  je dobro vedeti o RDČD…          Obiskovalcem knjižnice so na voljo tudi številna informativna gradiva iz programa SVIT: na pultu ob izposoji knjig ter  v sklopu informacijskega kotička.

Fotografije:

Z modro pentljo - simbolom boja proti raku debelega črevesa in danke je  okrašen tudi informacijski kotiček v prostorih ROMIC-a (Romskega informativnega centra ), kjer  so dostopna različna gradiva namenjena obiskovalcem centra.

Rak debelega črevesa in danke (ali kolorektalni rak) je ena najpogostejših rakavih bolezni v Sloveniji. S posebnimi metodami je mogoče odkrivati predrakave spremembe, preden se razvijejo v rakasta obolenja oziroma odkriti bolezen v zgodnjih in bolj ozdravljivih fazah. Te metode so temelj presejalnega programa Svit.

Stanje v Pomurju

Po podatkih Registra  raka RS je v Sloveniji v letu 2014 za rakom debelega črevesa in danke zbolelo 1410 oseb (68,4/100.000 prebivalcev), v Pomurju  pa 90 oseb (76,9/100.000 prebivalcev). Pojavnost raka debelega črevesa postopoma upada kar lahko vsekakor pripišemo  uspešnemu delovanju Programa Svit.

Odzivnost na vabilo v program Svit je v letu 2017 bila na ravni države 62,7% (lani 64,3%) in je bila višja med ženskami (67,5%) kakor med moškimi (57,6%). Tudi v Pomurju se je odzivnost v primerjavi z lanskim leto nekoliko znižala in je znašala 59,6% (lani 61,2%). Odzivnost Pomurk v program Svit je bila višja (63%), kakor odzivnost Pomurcev (56,1%). Odzivnost v regiji zaznamujejo opazna razlika med spoloma prav tako pa tudi med posameznimi občinami, saj so te razlike presegle 20%. Odzivanje na vabila v presejalne programe je pomemben del zdravega življenjskega sloga in je pomembno v preprečevanju razvoja bolezni in  hrkati pri preprečevanja njenih najhujših posledic.