Z znanjem do boljšega zdravja

Malčkov tek na Ravnah na Koroškem

21. 05. 2019
V nedeljo, 19. maja 2019, smo se sodelavci Območne enote Ravne na Koroškem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) udeležili 10. Malčkovega teka.

Malčkov tek je dogodek, ki ga vsako leto konec meseca maja organizira Malčkov šport. Dogodek se odvija v dopoldanskem času v športnem parku DTK Ravne na Koroškem. Je tradicionalni tekaški dogodek, ki se je letos odvil že 10. leto zapored in spada v sklop projekta Mega malčkova zabava, ki predstavlja največjo športno-rekreativno prireditev na Koroškem.  Udeležba na teku je ua udeležence brezplačna. Namen Malčkovega teka je spodbujanje gibanja in aktivnega preživljanja prostega časa naših najmlajših in njihovih staršev.

 Športno – rekreativno prireditev spremljajo tudi stojnice, kjer se predstavljajo različne organizacije in podjetja.  Na stojnici NIJZ smo s pomočjo veternic, ki so jih izdelovali otroci, promovirali dejavnosti naše območne enote. Predstavili smo zdrav življenski slog, jih poučili o vplivu bivalnega okolja na našo zdravje, seznanili smo jih z nalezljivimi boleznimi, ki nam pretijo in z dejavnostmi v naši ambulanti.

Udeležencem je bilo na voljo tudi gradivo z naslovom Pijem jo – hadvao, ki poudarja pomembnost pitja voda iz pipe in ne iz plastenke.  Na sosedji strojnici pa so študentke medicine predstavljale tudi preventivni presejalni program SVIT, namenjen zgodnjemu odkrivanju raka debelega črevesa in danke. Obiskovalci so se lahko, ob strokovni razlagi študentk medicine, sprehodili skozi napihljiv model debelega črevesa in si ogledali, kako ta organ in spremembe na njem izgledajo.