Z znanjem do boljšega zdravja

Kulturni bazar 2017 - Skupaj spodbujamo zdrav življenjski slog - Dober tek Slovenija

15. 03. 2017
Ministrstvo za zdravje skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje na Kulturnem bazarju kot partner sodeluje že četrto leto. Z organizatorji nas povezuje skupno poslanstvo - spodbujanje zdravega in kakovostnega preživljanja prostega časa otrok in mladih, kamor lahko poleg športa prištevamo tudi kulturo in druge ustvarjalne oblike preživljanja prostega časa.

Slovenija je sprejela desetletni nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti  Dober tek Slovenija kot odziv na porast debelosti in kroničnih bolezni, ki se pojavljajo vse bolj zgodaj,  tudi že pri otrocih. Z njim želimo ustvariti razmere, kjer bodo vsi prebivalci imeli dobre prehranjevalne in gibalne navade ter dostop do zdravih izbir in zdravega okolja. To lahko dosežemo le skupaj  z medsektorskim, celovitim pristopom in sodelovanjem.
 
In prav naše medsektorsko sodelovanje in povezovanje  bo na letošnjem Kulturnem bazarju zaživelo na skupnem razstavnem prostoru "Dober tek Slovenija". S predstavitvijo primerov dobrih praks bomo prikazali, kako lahko na kreativen način preko kulture povežemo različna področja:  kmetijstvo, zdravstvo, šolstvo, okolje, gospodarstvo in nevladni  sektor v smiselno celoto. Vse to z namenom izboljšanja kakovosti življenja tako naših otrok, kot tudi vseh nas: s spodbujanjem zdrave prehrane  (projekt Zdravje skozi umetnost), izbire zdravju koristne in lokalno pridelane hrane ter samooskrbe (nova shema Izbrana kakovost Slovenija, šolski vrtovi) ter ustvarjamo zdrava okolja (svetovni dan čebel). Predstavitev medresorskega tematskega sklopa Dober tek Slovenija bo potekala v  dvorani M 3,4 od 11h do 12h.

Da bi se približali učencem, smo na tokratni Kulturni bazar povabili prav njih – mlade kuharje, osnovnošolce, ki v šolskih kuhinjah v okviru projekta in medšolskega tekmovanja Kuhnapato za svoje vrstnike pripravljajo zdravo tradicionalno šolsko kosilo. Na ta način se spoznavajo s kulturo prehranjevanja, kuhanja in kulturno dediščino tradicionalnih slovenskih jedi. Njihove dobrote bodo lahko preizkusili vsi obiskovalci in verjamemo, da bo tudi tokrat navdušenje nad zdravo, preprosto in nadvse okusno slovensko hrano veliko.

Zdravje skozi umetnost je skupni medsektorski projekt, ki je nastal v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Ministrstvom za izobraževanje znanost in šport ter kulturnimi ustanovami. Gre za poskus povezovanja umetnosti in znanosti, zdravja in umetniških del, z namenom približati strokovno zahtevne zdravstvene teme tistim, ki vzgajajo in poučujejo otroke in mladostnike. Na voljo sta dva priročnika, objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje:


Prepričani smo, da lahko medresorsko povezovanje pripomore k večji učinkovitosti in k bolj zdravi družbi.

Vljudno vas vabimo na razstavni prostor in medresorsko razpravo Dober tek Slovenija in vam želimo veliko zdravja!