Z znanjem do boljšega zdravja

Koroška v gibanju ob Evropskem tednu mobilnosti

25. 09. 2019
V sredo, 18. 9. 2019, smo ob podpori Občine Ravne na Koroškem v Grajskem parku na Ravnah ob Evropskem tednu mobilnosti (ETM) izpeljali še eno uspešno preventivno prireditev Koroška v gibanju.

Poleg zdravstveno vzgojnih centrov, Centra za krepitev zdravja, društev s področja zdravja in športnih društev, vrtca in šol, smo letos dogodku pridružili tudi Hojo za upanje pod okriljem slovenskega združenja za boj proti raku dojk, Europe Donne. Obeležili so se »na daljavo« pridružile tudi številne šole v regiji, ki so izvedle različne oblike vadbe pred poukom, gibalnih odmorov ter gibanja na prostem, med njimi tudi BICI vlak in Peš bus. Nekateri so se s kolesarjenjem pridružili akciji Prekolesarimo svet.

Dopoldne smo preživeli v skladu z usmeritvami evropskega tedna mobilnosti, torej na svežem zraku, v gibanju, peš ali s kolesom. Aktivnosti v Grajskem parku na Ravnah smo pričeli s skupinskim razgibavanjem pod vodstvom kineziologinje iz Centra za krepitev zdravja Koroška, se skupaj podali na hojo za upanje, potem pa se pridružili pestri ponudbi aktivnosti. Program je s kavbojskimi plesi popestrila plesna skupina iz Koroškega medgeneracijskega centra.

Otroci iz Vrtca Ravne in osnovnih šol so se priključili delavnicam, ki so jih zanje pripravili pri Čebelarskem društvu Ravne, s sodelavci zdravstveno-vzgojnega centra Ravne so izvajali vaje za dobro držo s trakovi in se povzpeli na gasilsko lestev. Svoje spretnosti so lahko preizkusili tudi na atletskem poligonu, vadili judo prijeme, s taborniki pa so spoznavali preživetje v naravi in druge taborniške veščine. Pod mentorstvom učiteljice Irene Černovšek so s pomočjo učenk iz likovnega krožka OŠ Koroški jeklarji ustvarjali gibljive slike. Pri stojnici Centra za krepitev zdravja Koroška so s posebnim kolesom mešali smutije, sodelavci NIJZ OE Ravne pa smo zanje pripravili SOPA gibalni poligon in ustvarjalno delavnico.

Odrasli obiskovalci so lahko preverili svoje znanje o pogostih mitih, povezanih s pitjem alkohola pri kolesu sreče v okviru pristopa SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola); s pomočjo očal za simulacijo različnih stopenj opitosti so preizkusili vpliv alkohola na motorične sposobnosti (pridružili so se nam tudi srednješolci). Pri izvedbi preventivnih aktivnosti s področja preprečevanja tveganega in škodljivega pitja alkohola so sodelovale tudi nevladne organizacije, vključene v izvajanje pristopa SOPA v lokalnem okolju Ravne na Koroškem. Obiskovalci so si lahko izmerili krvni tlak, holesterol in krvni sladkor. S pomočjo modelov dojk in mod so vadili samopregledovanje in spoznali Program Svit ter zdravstveno-vzgojne programe, ki jih ponujajo zdravstveno vzgojni centri in Center za krepitev zdravja. Sodelujoča društva in organizacije so predstavila svoje delovanje, z njihovimi predstavniki so obiskovalci sproščeno pokramljali, nekateri so dobili nove člane.

Predstavniki A.L.P. Peca in Občine Ravne so s promotorji kolesarjenja predstavili sistem za izposojo koles PICIKL in se nato podali na skupno pot proti Prevaljam.

Zahvaljujemo se vsem soorganizatorjem: Europa Donna, Koroško društvo za boj proti raku, A.L.P. Peca, OnkoMan, Koroški gasilski zavod, Policijska postaja Ravne, Koroški medgeneracijski center, Društvo diabetikov Mežiške doline, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Koroško, Koroško društvo za osteoporozo, Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške, Društvo Šola zdravja, Zdravstveno vzgojni center ZD Ravne, Center za krepitev zdravja Koroške, Društvo Projekt Človek, Društvo Altra, Šent DC Radlje, Društvo prijateljev mladine, Zveza športnih društev Ravne, Društvo tabornikov Rod Koroških Jeklarjev, Koroški atletski klub Ravne, Judo klub Ravne, Čebelarsko društvo Ravne, ZKŠTM Ravne, OŠ Prežihovega Voranca Ravne, OŠ Koroški jeklarji Ravne, OŠ Juričevega Drejčka Ravne, Vrtec Ravne, Srednja šola Ravne in Gimnazija Ravne.

Fotoutrinke s prireditve najdete na naslednji povezavi.