Z znanjem do boljšega zdravja

Koroška v gibanju letos z »grajsko gibalnico«

22. 09. 2020
Ravne na Koroškem, 22.9.2020 - Tradicionalni preventivni dogodek »Koroška v gibanju« Območna enota Ravne Nacionalnega inštituta za javno zdravje organizira že 19 let. V zadnjih letih ga ob podpori Občine Ravne v Grajskem parku na Ravnah izvedemo ob obeležitvi Evropskega tedna mobilnosti. Letos smo v parku na Ravnah postavili t.i. »Grajsko gibalnico«, ki so jo z vajami opremili naši vsakoletni partnerji iz sodelujočih organizacij in društev.

Program akcije »Koroška v gibanju« je osredotočen na promoviranje zdravega življenjskega sloga s poudarkom na gibanju/mobilnosti, preventivi na področju tveganih vedenj in medgeneracijskemu druženju. Naš cilj je v akcijo vključiti čim več akterjev in s tem dvigniti kakovost in strokovnost prireditve ter povezati lokalne organizacije in društva.

Namesto da bi udeležencem na en dan ponudili raznolike oblike gibanja, smo letos program izvedli na prilagojen način – s poudarkom na promociji aktivnosti, ki jih izvajamo sodelujoči, kljub vsemu pa povezani na enem mestu.

V Grajskem parku na Ravnah smo postavili t.i. »Grajsko gibalnico«. Posamezne postaje so z različnimi gibalnimi aktivnostmi opremili naši vsakoletni partnerji iz sodelujočih organizacij in društev: Koroško društvo za boj proti raku, Koronarni klub Mežiške doline, Koroški medgeneracijski center, Društvo diabetikov Mežiške doline, Društvo Šola zdravja, Zdravstveno vzgojni center ZD Ravne, A.L.P. Peca, LAS Mežiške doline, Društvo Projekt Človek, Društvo Altra, Društvo Ozara, Judo klub Ravne, Koroški atletski klub Ravne.

Dogodku Koroška v gibanju so se z Dnevom brez alkohola tokrat pridružili tudi izvajalci pristopa SOPA – skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, ki so z vajami opremili postaje: Šent, dnevni center Radlje; Društvo prijateljev mladine Koroške, Karitas, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Koroško; Zavod za zaposlovanje – Urad za delo Ravne in pa Zveza športnih društev Ravne. Tudi gibanje je lahko ena izmed zdravih alternativ tveganemu in škodljivemu pitju alkohola.

»Grajska gibalnica« bo na voljo od 23. septembra do konca oktobra. Opremljena je tudi s kontaktnimi podatki sodelujočih društev in organizacij.

Obiskovalci vabljeni, da se ob izvajanju vaj fotografirajo in sliko objavijo/delijo na družbenih omrežjih #koroskavgibanju.

Zelo smo veseli, da nam je tudi letos uspelo ohraniti in nadgraditi povezanost partnerjev, društev in organizacij, ki se trudimo spodbujati, krepiti zdrav življenjski slog. Hvala vsem sodelujočim za zavzetost, za doprinos k bolj zdravi skupnosti.

GRAJSKA GIBALNICA - vabljeni, da se nam pridružite do konca oktobra 2020, več v naslednji video vsebini.