Z znanjem do boljšega zdravja

Koronavirusi pri hišnih ljubljenčkih - psih in mačkah

22. 04. 2020

V mestu Wuhan na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Novi koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

Koronavirusi CoV spadajo v družino Coronaviridae, genom virusa ima RNK molekulo. Družina koronavirusov se deli na alfa, beta, gama in delta–koronaviruse. Alfa in beta običajno okužijo sesalce, medtem ko gama in delta–koronavirusi okužijo ptice in ribe. Koronavirus CoV-2 spada med betakorona viruse. Med betakoronaviruse spadata tudi SARS-Cov (koronavirus, ki povzroča sindrom akutne respiratorne stiske) in MERS-CoV  (koronavirus, ki povzroča bližnjevzhodni respiratorni sindrom). Novi koronavirus Cov-2 je bolj podoben SARS CoV-2 kot pa MERS-CoV.

VPRAŠANJA IN ODGOVORI (WSAVA, WHO OIE, Veterinarska fakulteta Ljubljana)

Ali koronavirus SARS-Cov-2 izvira iz živali?

SARS CoV-2, potrjen pri ljudeh, ima v 96,2% enako zaporedje nukleotidov s koronavirusom netopirjev RaTG13, ki so ga leta 2013 ugotovili pri vrsti netopirjev v provinci Yunnan na Kitajskem. Omenjena  vrsta netopirjev v Sloveniji ne živi. Genetske primerjave SARS-Cov-2 in betakoronavirusov iz netopirjev na Kitajskem kažejo na to, da predniki SARS-CoV-2 izvirajo iz koronavirusov netopirjev. Zelo verjetno pa je, da je bil pri prenosu SARSCoV-2 iz netopirjev na človeka vključen (neznan) vmesni gostitelj.

Svetovna zdravstvena organizacija WHO OIE v marcu 2020 poroča, da v številnih laboratorijih po svetu zato potekajo raziskave na prisotnost SARS-CoV-2 pri različnih vrstah živalih.

Ali SARS-CoV-2  lahko okuži domače živali?

Do sedaj je bilo v Hong Kongu pregledanih več deset psov in mačk, ki so živeli v tesnem kontaktu s pozitivnimi lastniki, vendar je bil virus SARS-CoV-2  potrjen samo pri dveh psih. Virus so pri obeh dokazali s preiskavo RT-PCR. Oba pozitivna psa sta bila izpostavljena okužbi doma. Psa sta bila klinično zdrava. Pri prvem psu, pasme pomeranec, pri katerem so 26. 02. 2020 v brisu nosu in žrela ugotovili manjšo količino virusa, so potrdili okužbo s SARS-CoV-2, saj so v vzorcu krvi potrdili protitelesa proti temu virusu.

Prisotnost virusa SARS-CoV-2 so v Belgiji potrdili tudi v iztrebkih in izbljuvkih mačke s kliničnimi znaki obolenja dihal in prebavil. Mačka je živela v gospodinjstvu skupaj z osebo, obolelo za COVID-19. Ugotovljena prisotnost virusa ne dokazuje neposredno okužbe mačke s SARS-CoV-2. Za potrditev okužbe bodo potrebne dodatne preiskave.

Raziskovalci so v raziskavi, v kateri so testirali dovzetnost domačih živali za okužbo s SARS-CoV-2, ugotovili, da so mačke in domači dihurji bolj dovzetni za okužbo z virusom SARS- CoV-2 od psov.

Skladno s to raziskavo so tudi rezultati preiskave mačk iz Wuhana. Ugotovili so, da je imelo 14,7 % (15 od 102) mačk, katerim so po epidemiji odvzeli vzorce krvi, v preiskanih serumih različne koncentracije protiteles proti SARS-CoV-2. Ugotovili so tudi, da ni navzkrižnih seroloških reakcij med protitelesi proti SARS-CoV-2 in protitelesi proti mačjemu koronavirusu, s katerim so mačke pogosto okužene. Rezultati te raziskave kažejo na to, da se med epidemijo mačke lahko okužijo s SARS-CoV-2.

Iz živalskega vrta v Bronxu (New York) v ZDA poročajo, da so odkrili prisotnost SARS-CoV-2 pri bengalski tigrici, ki je kazala znake obolenja dihal. Tigrica se je okužila od oskrbnika, za katerega je bilo kasneje potrjeno, da je zbolel za boleznijo COVID-19. Tigrica je imela stik s sedmimi mačkami. Od teh jih je šest (trije tigri in trije levi) zbolelo z blagim vnetjem dihal.

Veterinarski raziskovalni inštitut na Kitajskem je objavil izsledke raziskave, kjer zaenkrat ugotavljajo, da so mačke najbolj dovzetne za okužbo z novim koronavirusom. Okužene mačke prenašajo okužbo na druge mačke, vendar ne na ljudi.

Za okužbo dovzetni so tudi dihurji. Psi so sorazmerno malo dovzetni za okužbo. Prašiči, piščanci, race niso dovzetni za okužbo, prav tako ne živina. Rezultati raziskav na živalih v drugih državah še niso znani.

Rezultati raziskav in terenskih poročil kažejo, da morda v določenih primerih  ljudje lahko okužijo domače živali z virusom SARS CoV-2.

Vendar še vedno velja, da je trenutno širjenje SARS-CoV-2 posledica prenosa virusa med ljudmi. Glede na zbrane informacije ni dokazov, da domače živali prenašajo virus na ljudi. Zato ukrepi, ki bi lahko vplivali na dobrobit domačih živali, trenutno niso potrebni.

Ali se mora oseba, ki ima akutno okužbo dihal izogibati stikom s hišnimi ljubljenčki?

Osebam, ki prebolevajo akutno okužbo dihal, svetujemo, da izogibajo stikom z domačimi živalmi. To pomeni, da se živali ne dotikamo, jo ne božamo, objemamo ali si delimo hrano z njo.

Za žival naj skrbi druga, zdrava  oseba v gospodinjstvu. Če okužena oseba nima pomoči pri oskrbi živali, naj uporablja ustrezno zaščito in si pred in po stiku z živaljo temeljito opere in razkuži roke.

Kaj storiti, če je bil vaš hišni ljubljenček v stiku z osebo, ki je okužena z virusom SARS-CoV-2?

Osebe, ki prebolevajo akutno okužbo dihal ali so v karanteni zaradi možne okužbe s SARS CoV-2, naj se izogibajo stikov z domačimi živalmi. Če to ni mogoče, naj uporabljajo ustrezno zaščito in skrbijo za higieno rok pred in po stiku z živaljo. Svetovna zdravstvena organizacija OIE priporoča, da so domače živali iz gospodinjstev s potrjeno okužbo s SARS CoV-2 v 14 dnevni domači karanteni in pod veterinarskim nadzorom.

Kaj naj stori z domačimi živalmi oseba, ki je v samoizolaciji ?

Oseba naj domače živali obdrži pri sebi in poskrbi, da se živali čim manj gibljejo zunaj. Če oseba zboli in mora na zdravljenje v bolnico, naj žival ostane doma in zanjo skrbijo drugi člani gospodinjstva.

Kaj storiti, če domača žival (hišni ljubljenček) zboli ?

V tem primeru pokličite veterinarja, da se dogovorite za obisk. Vsekakor z obolelim hišnim ljubljenčkom ne obiščite ambulante za živali, ne da bi se prej posvetovali z osebjem ambulante. 

V primeru, da za žival ne morete več skrbeti sami, lahko pokličete najbližje zavetišče za živali.

Ali hišni ljubljenčki, ki so bili v stiku z osebo, ki je okužena z virusom SARS-CoV-2, lahko širijo okužbo?

Trenutno širjenje SARS-CoV-2 je posledica prenosa virusa med ljudmi. Glede na zbrane informacije, ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus. Potrebne bodo številne dodatne študije, s katerimi bodo raziskali morebitno vlogo domačih živali v epidemiologiji bolezni, zlasti v primerih domačih živali iz gospodinjstev s potrjenimi ali sumljivimi primeri okužb ljudi s SARS-CoV-2. 

Je možno domačo žival cepiti proti okužbi s SARS CoV-2?

Ne.


Priporočila lastnikom ljubiteljskih vrst živali so na voljo na spletni strani Veterinarske fakultete v Ljubljani na naslednji povezavi.