Z znanjem do boljšega zdravja

Koronavirus - pogosta vprašanja in odgovori

Se novi koronavirus imenuje SARS-CoV-2 ali COVID-19?

Novi koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2. COVID-19 je poimenovanje za bolezen, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2.

Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?

Bolezen lahko poteka na različne načine. Pri 80% okuženih ima blag potek. Lahko se pojavijo vročina, kašelj, bolečine v žrelu, nahod, slabo počutje, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izguba vonja in okusa ter prebavne težave. Okužba lahko poteka tudi brez simptomov. Pri 20% zbolelih bolezen poteka težje, okoli 5% bolnikov pa je kritično bolnih in potrebuje zdravljenje na intenzivni enoti. Lahko se razvije pljučnica, sindrom akutne dihalne stiske (ARDS) in drugi zapleti, ki se lahko končajo s smrtjo. Podatki kažejo, da lahko pride do poslabšanja hitro, pogosto v drugem tednu bolezni. Večje tveganje za težji potek bolezni imajo osebe, starejše od 60 let in osebe s pridruženimi kroničnimi boleznimi.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Kako se novi koronavirus prenaša med ljudmi?

Novi koronavirus se med ljudmi prenaša s kužnimi kapljicami, ki nastanejo ob kašljanju, kihanju, govorjenju, petju ali pospešenem dihanju okužene osebe. Z novim koronavirusom se lahko okužimo tudi ob stiku z onesnaženimi površinami, npr. če se onesnaženih površin dotaknemo s prsti, lahko virus zanesemo na sluznice nosu, ust in oči in se tako okužimo.

Najpogosteje se okužba širi med ljudmi, ki so med seboj v tesnem stiku (razdalja do okužene osebe manj kot 2 m). Poleg tega predstavlja tveganje zadrževanje v zaprtih in neustrezno prezračevanih prostorih, v katerih se nahaja večje število ljudi in kjer okužene osebe preživijo dlje časa z drugimi ljudmi, npr. v nočnih klubih, restavracijah, na zborovskih vajah, v fitnes centrih, pisarnah in krajih bogoslužja.

KOLIKO ČASA OKUŽENA OSEBA LAHKO ŠIRI BOLEZEN?

Osebe so kužne že 2 dni pred pojavom bolezenskih znakov in še 10 dni od pojava prvih bolezenskih znakov. Osebe s težjim potekom bolezni so lahko kužne dlje, običajno še 14 do 20 dni od začetka bolezni.

ALI OKUŽENE OSEBE, KI SO BREZ SIMPTOMOV IN ZNAKOV BOLEZNI, LAHKO PRENAŠAJO OKUŽBO?

Tudi osebe, ki okužbo prebolevajo brez simptomov in znakov bolezni, lahko prenesejo bolezen na druge ljudi.

Kakšna je inkubacijska doba po okužbi z novim koronavirusom?

Inkubacijska doba je čas od okužbe do pojava prvih simptomov oziroma znakov. Inkubacijska doba za novi koronavirus je ocenjena med 1 in 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno 5 do 6 dni.

Kako naj vem, da moja viroza ni okužba z novim koronavirusom?

Znaki običajnih viroz so zelo podobni znakom okužbe z novim koronavirusom. Brez posveta z zdravnikom ni mogoče ugotoviti povzročitelja viroze. Če zbolite z znaki viroze, ne hodite nenapovedano v zdravstveno ustanovo, ampak najprej po telefonu pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika. Za testiranje na koronavirus se odloči izbrani zdravnik, ki vas tudi napoti na vstopno točko za odvzem kužnine.

Ali za okužbami z novim koronavirusom zbolevajo le starejše in kronično bolne osebe ali lahko zbolijo tudi mlajši?

Z novim koronavirusom se lahko okužijo tako starejše, kot tudi mlajše osebe. Izkušnje kažejo, da imajo težji potek bolezni starejše osebe in osebe s kroničnimi obolenji (kot so kronične bolezni dihal, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, rak ipd.). Pri otrocih bolezen večinoma poteka blago.

Ali je oseba po preboleli bolezni zaščitena pred ponovno okužbo?

Kljub temu, da posamezniki, ki so preboleli covid-19, razvijejo določeno stopnjo zaščite, pa trenutni podatki kažejo, da tudi te osebe lahko ponovno zbolijo za covid-19.

Ali pozitiven serološki test pomeni, da smo varni pred ponovno okužbo z novim koronavirusom?
S serološkim testiranjem dokazujemo prisotnost protiteles v krvi. V kolikor so v krvi prisotna protitelesa proti virusu SARS-CoV-2, pomeni, da smo v preteklosti prišli v stik s povzročiteljem covida-19 (ne pove pa koliko časa je minilo od okužbe) ali pa, da smo bili cepljeni proti covidu-19. Virus SARS-CoV-2 poznamo šele kratek čas, zato še vedno ni znano, koliko časa bodo dokazana protitelesa prisotna v krvi, kolikšno zaščito zagotavljajo in ali je možna ponovna okužba, zato zaenkrat velja, da na podlagi serološkega testa ne moremo sklepati na stopnjo zaščite po bolezni ali sprejemati kakršnihkoli odločitev glede cepljenja.
Kje so na voljo ključne informacije o novem koronavirusu SARS-CoV-2?

Ključne informacije so na voljo:

- na spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov,

- na osrednjem spletnem mestu državne uprave GOV.SI: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/,

- v klicnem centru Vlade RS za informacije o koronavirusu: 080 14 04 (od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro). Klicni center je iz tujine dosegljiv na telefonski številki 00 386 1 478 7550.

VČERAJ SEM BIL TESTIRAN NA OKUŽBO S SARS-CoV-2. KDAJ BOM OBVEŠČEN O REZULTATU? ALI LAHKO GREM V TRGOVINO ALI NE? ALI MORAJO DOMA OSTATI TUDI MOJI DRUŽINSKI ČLANI?

O rezultatu testiranja boste obveščeni s strani vstopne točke, kjer ste opravili testiranje, ali s strani izbranega osebnega zdravnika, ki vas je napotil na testiranje. NIJZ ne obvešča o rezultatih testiranja. Način sporočanja rezultatov testiranja se na različnih vstopnih točkah po Sloveniji razlikuje (npr. na nekaterih vstopnih točkah obveščajo tako v primeru pozitivnega kot tudi negativnega rezultata, na nekaterih le v primeru pozitivnega rezultata testa). O načinu sporočanja rezultata testiranje se pozanimajte na vstopni točki ob odvzemu brisa.

Rezultat testiranja lahko sami preverite tudi na portalu zVEM, ki ponuja varen dostop do storitev eZdravja: https://zvem.ezdrav.si/domov

V času, ko čakate na rezultat, sledite navodilom, ki ste jih prejeli ob testiranju.

 • Ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
 • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 2 metra med vami in družinskimi člani.
 • Redno zračite prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za 5 do 10 minut večkrat na dan.
 • Upoštevajte pravilno higieno kašlja.
 • Skrbno si umivajte roke z vodo in milom, po potrebi jih tudi razkužujte.
 • V kolikor se vaše zdravstveno stanje poslabša (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.) takoj pokličite pristojno službo nujne medicinske pomoči in povejte, da ste bili testirani na novi koronavirus.

V času do rezultatov testiranja priporočamo, da se vi in osebe v vašem gospodinjstvu izogibate vsem nenujnim stikom z ostalimi ljudmi. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka ...). Pri njih je tveganje za težji potek bolezni večje.

V primeru potrjene okužbe upoštevajte navodila na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/izolacija.

Pri meni je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2. Kako naj ravnam?

Oseba, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, mora ostati v izolaciji. Izolacija je ukrep, ki ga izbrani zdravnik odredi osebi, okuženi s SARS-CoV-2, in pomeni, da oseba ne sme zapuščati doma, da mora omejiti stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. Bolnik, ki je v izolaciji, je v bolniškem staležu. Trajanje izolacije določi izbrani osebni ali lečeči zdravnik.

Prosimo, da vse osebe, pri katerih je bila potrjena okužba, upoštevajo navodila na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/izolacija.

 
Pri meni je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2. Koga vse moram obvestiti?

Prosimo vas, da obvestite vse osebe, s katerimi ste bili v stiku v obdobju dva dneva pred pojavom simptomov ter v času po pojavu simptomov in znakov bolezni (če ste brez simptomov pa v obdobju dva dneva pred odvzemom vzorca, s katerim so vam potrdili okužbo z virusom SARS-CoV-2, do pričetka izolacije). Tem osebam posredujte Navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom, ki so objavljena na spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/izolacija.

Kaj je izolacija?
Izolacija je ukrep, ki ga izbrani zdravnik odredi osebi, okuženi s SARS-CoV-2, in pomeni, da oseba ne sme zapuščati doma, da mora omejiti stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.
Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je potrebno dosledno upoštevati. Bolnik, ki je v izolaciji, je v bolniškem staležu. Trajanje izolacije določi izbrani osebni zdravnik ali lečeči zdravnik.

Navodila za osebe v domači izolaciji so na voljo na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/izolacija.

KAJ POMENI IZOGIBANJE NENUJNIM STIKOM Z OSTALIMI LJUDMI?

Izogibanje nenujnim stikom z ostalimi ljudmi pomaga pri zajezitvi širjenja nalezljivih bolezni, ki se prenašajo kapljično. Za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z virusom SARS-CoV-2 in so zdrave, se priporoča izogibanje nenujnim stikom z ostalimi ljudmi.

Izogibanje nenujnim stikom z ostalimi ljudmi je priporočilo in ne obveza posamezniku. Tisti, ki ne morejo dela opravljati od doma, lahko hodijo v službo, vendar naj se čim bolj pozorno samoopazujejo in prenehajo z delom ob pojavu bolezenskih težav. Pomeni predvsem upoštevanje navodil, da se brez potrebe ne družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazimo na razdaljo 2 m, v trgovino gremo čim manjkrat in takrat, ko ni veliko ljudi, kar največ poskusimo opraviti preko spletnih strani. Zelo smo pozorni glede higiene. Vsekakor pa osebam ni odvzeta svoboda gibanja, bolj ključno je razumevanje, da z ustreznim ravnanjem zmanjšujejo možnost širjenja okužbe in prispevajo k obvladovanju pandemije COVID-19. Oseba ni v bolniškem staležu.

Kdaj se lahko vrnem na delo po potrjeni okužbi z virusom SARS-CoV-2?

Oseba, ki ji je bila odrejena izolacija, je v bolniškem staležu in je doma najmanj 7 dni od pojava simptomov in znakov bolezni oz. oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, 7 dni od pozitivnega PCR testa. Izolacija se predvidoma zaključi po 7 dneh, če sta izpolnjena dva pogoja:
- oseba je zadnjih 24 ur brez vročine in je minilo 24 ur od izboljšanja simptomov in znakov bolezni (v primeru, da bolezen oz. povišana temperatura trajata dlje, se izolacija ustrezno podaljša)
IN
- oseba 7. dan opravi hitri antigenski (HAG) test pri pooblaščenem izvajalcu, ki mora biti negativen. V primeru, da je HAG test pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo in lahko ponovi testiranje do konca 10. dneva. Po tem času se izolacija prekine tudi brez opravljenega HAG testa.
Izolacija se lahko podaljša tudi, če je potek bolezni hujši, zahteva hospitalizacijo in v primeru imunske motnje. Trajanje izolacije določi osebni oziroma lečeči zdravnik.

Navodila za osebe v domači izolaciji so na voljo na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/izolacija

 

Bil sem v visoko rizičnem stiku z osebo s potrjeno okužbo z virusom SARS-CoV-2. Ali mi priporočate testiranje?

Če ste z osebo s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2 v skupnem gospodinjstvu, vam priporočamo, da se v obdobju sedmih dni od zadnjega tesnega stika z okuženo osebo testirate na okužbo s SARS-CoV-2 s hitrim antigenskim testom/samotestom. V primeru pozitivnega testa, ostanite doma in pokličite izbranega osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.

Natančnejša navodila za osebe, ki so bile v stiku z osebo s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2 so na voljo na naslednji povezavi: www.nijz.si/izolacija.

 
Pri vzgojiteljici v vrtcu je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2. Kakšen je nadaljnji postopek?

O primeru okužbe znotraj oddelka vodstvo vrtca obvesti vse člane oddelka oz. njihove zakonite zastopnike o pojavu okužbe z virusom SARS-CoV-2 v oddelku in obvesti NIJZ (skladno z Zakonom o nalezljivih boleznih).

NIJZ nato visokorizične kontakte napoti v karanteno na domu. Napotitev v karanteno na domu prejmejo zakoniti zastopniki otroka na elektronski naslov, če pa NIJZ tega podatka ne prejme od vrtca, pošlje napotitev v karanteno na domu po tradicionalni pošti.

Za otroke, ki ostanejo v karanteni na domu, skrbniki na portalu eUprava na naslednji povezavi izpolnijo obrazec. Potrdilo o karanteni na domu bodo prejeli na elektronski naslov, ki ga bodo v vlogi navedli. Potrdilo osebe predložijo delodajalcu oziroma vložijo v potrebnih postopkih za povračilo nadomestila prihodka, skladno z interventno zakonodajo. Navodila za karanteno na domu so dostopna na naslednji povezavi

Pri sošolcu mojega otroka je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2. Kakšen je nadaljnji postopek?

O primeru okužbe znotraj oddelka vodstvo šole obvesti vse člane oddelka o pojavu okužbe z virusom SARS-CoV-2 v oddelku in obvesti NIJZ (skladno z Zakonom o nalezljivih boleznih).

NIJZ nato visokorizične kontakte napoti v karanteno na domu. Napotitev v karanteno na domu prejmejo zakoniti zastopniki učenca na elektronski naslov, če pa NIJZ tega podatka ne prejme od šole, pošlje napotitev v karanteno na domu po tradicionalni pošti.

Za otroke, ki ostanejo v karanteni na domu, skrbniki na portalu eUprava na naslednji povezavi izpolnijo obrazec. Potrdilo o karanteni na domu bodo prejeli na elektronski naslov, ki ga bodo v vlogi navedli. Potrdilo osebe predložijo delodajalcu oziroma vložijo v potrebnih postopkih za povračilo nadomestila prihodka, skladno z interventno zakonodajo. Navodila za karanteno na domu so dostopna na naslednji povezavi

Kaj svetujete potnikom?

Informacije za potnike v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2 so na voljo na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve: https://www.gov.si/teme/varnost-potovanj/ in spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/sl/informacije-za-potnike-v-zvezi-z-novim-koronavirusom-sars-cov-2.

Kje najdem informacije o trenutno veljavnih ukrepih Vlade RS?

Informacije o ukrepih Vlade Republike Slovenije so dosegljive na osrednjem spletnem mestu državne uprave GOV.SI: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/.

Zanesljive informacije so državljanom na voljo tudi v klicnem centru na brezplačni telefonski številki 080 14 04, od ponedeljka do petka, med 8. in 16. uro. Iz tujine so informacije na voljo na telefonski številki 00 386 1 478 7550.

Kako se okužbe z novim koronavirusom zdravijo?

V Sloveniji imamo nacionalne smernice klinične obravnave bolnikov s covidom-19, ki narekujejo, da je zdravljenje v glavnem simptomatsko. To pomeni, da blažimo prisotne simptome in znake bolezni. V primeru najtežjih in življenje ogrožajočih stanj pa imamo v Sloveniji na voljo vse ukrepe, ki so trenutno priporočeni v svetu.

Ali že obstaja zdravilo proti novemu koronavirusu?

Zaenkrat učinkovitega zdravila za zdravljenje okužbe z novim koronavirusom, ni. V primeru okužbe se zdravi oz. blaži simptome in nudi podporo obolelim organskih sistemom.

Ali antibiotiki učinkujejo proti novemu koronavirusu?

Ne, antibiotiki niso učinkoviti proti virusom. Delujejo le proti bakterijskim okužbam.

Ali me lahko cepivo proti gripi zaščiti tudi pred novim koronavirusom?

Cepivo proti gripi ne ščiti pred okužbo z virusom SARS-CoV-2. Za zaščito pred okužbo z virusom SARS-CoV-2 priporočamo cepljenje proti covidu-19.

Kako dolgo virus SARS-CoV-2 preživi na površinah?
Po do sedaj znanih podatkih iz literature novi koronavirus SARS-CoV-2 na različnih materialih preživi različno dolgo:
 • tiskarski in tekstilni papir do 3 ure,
 • bakrena površina do 4 ure,
 • karton do 24 ur,
 • les in tkanine do 2 dni,
 • gladke površine (kot so steklo in bankovci) do 4 dni,
 • gladke površine (kot sta jeklo in plastika) do 1 teden.

Stabilnost oziroma infektivnost virusa je bila določena v laboratorijih v optimalnih pogojih in z visokimi začetnimi koncentracijami virusa. V praksi je zaradi dodatnih faktorjev, kot so dnevna svetloba, nihanja v temperaturi in vlažnosti ter nižjih začetnih koncentracij virusa, pričakovati, da je stabilnost manjša kot v laboratorijskih študijah.

Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka. Za čiščenje površin priporočamo vodo in običajna čistilna sredstva, za razkuževanje površin pa 0,1% raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita (npr. varikina). Za občutljive površine lahko namesto belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita uporabimo razkužilo, ki vsebuje 70 % etanol.
V pisarni delam skupaj s sodelavko, pri kateri je bila včeraj potrjena okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Kako naj očistim prostor?

Za čiščenje površin uporabimo vodo in čistilna sredstva, ki jih običajno uporabljamo. Pripomočki in oprema za čiščenje sanitarnih prostorov naj bodo ločeni. Čistimo vedno od najmanj onesnaženih površin proti bolj onesnaženim površinam. Prostor tudi med čiščenjem zračimo (odprta okna).

Po čiščenju razkužimo površine z 0,1 % raztopino natrijevega hipoklorita (npr. varikina). Še posebej skrbno razkužimo površine, ki se jih osebe pogosto dotikajo (npr. kljuke, pulti, okenske police, ročaji, držala ograj, stikala, straniščna školjka, potezna vrvica oziroma gumb za splakovanje stranišča, pipe umivalnikov, stene dvigal in majhnih prostorov (npr. za kopirni stroj), tipkovnice, slušalke, svinčniki za souporabo za stranke ipd.).

Priporočila za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času epidemije COVID-19 so na voljo na: https://www.nijz.si/sl/navodila-za-ciscenje-in-razkuzevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-katerih-se-je-zadrzeval.

Ali je smiselno nositi zaščitno masko?

Najpomembnejši način prenos virusa SARS-CoV-2 je kapljičen, kar pomeni, da se virus prenaša v kapljicah, ki nastajajo pri govoru, petju, kašljanju, kihanju, ipd. Zaščitna maska tako služi kot pregrada, ki kapljice zaustavi. Z uporabo zaščitne maske ščitimo predvsem druge.

Ne glede na to, ali uporabljate masko za enkratno ali za večkratno uporabo, je potrebno masko pravilno uporabljati, da služi namenu zaščite. Pravilna namestitev in odstranitev maske je prikazana na naslednji povezavi.

Če uporabljate masko za enkratno uporabo, jo je treba skladno z navodili proizvajalca zavreči takoj po uporabi. Če gre za pralno masko, jo je potrebno po vsakokratni uporabi, vsaj vsak dan, oprati pri temperaturi 95 °C oziroma na 60 °C in jo prelikati, ko se posuši.

Tip maske za splošno uporabo ni posebej predpisan. Na NIJZ svetujemo, da uporabljate masko, ki se obrazu dobro prilega, predvsem ob nosnem korenu, ob straneh obraza ter pod brado. Vizir oziroma plastična maska nista ustrezno nadomestilo obrazni zaščitni maski. Ob uporabi vizirja NIJZ priporoča hkratno uporabo obrazne zaščitne maske.

Kako ravnati z masko za večkratno uporabo? Kakšna obrazna zaščitna maska je primerna?

Ne glede na to, ali uporabljate masko za enkratno ali za večkratno uporabo, je potrebno masko pravilno uporabljati, da služi namenu zaščite. Pravilna namestitev in odstranitev maske je prikazana na naslednji povezavi.

Če uporabljate masko za enkratno uporabo, jo je treba skladno z navodili proizvajalca zavreči takoj po uporabi. Če gre za pralno masko za večkratno uporabo, jo je potrebno po vsakokratni uporabi, vsaj vsak dan, oprati pri temperaturi 95 °C oziroma na 60 °C in jo prelikati, ko se posuši.

Tip maske za splošno uporabo ni posebej predpisan. Na NIJZ svetujemo, da uporabljate masko, ki se obrazu dobro prilega, predvsem ob nosnem korenu, ob straneh obraza ter pod brado. Vizir oziroma plastična maska nista ustrezno nadomestilo obrazni zaščitni maski. Ob uporabi vizirja NIJZ priporoča hkratno uporabo obrazne zaščitne maske.

Ali je razkužilo za roke zadostna zaščita proti novemu koronavirusu v primeru, da nimam možnosti umivanja rok?
Če roke niso vidno umazane, lahko umivanje rok nadomestimo tudi z razkuževanjem. Roke, ki so vidno umazane, pa je pred razkuževanjem potrebno umiti, saj razkužilo v umazaniji ni učinkovito. 

Več informacij o tem, kako pravilno uporabljamo razkužilo, da se varno in učinkovito zavarujemo proti koronavirusom, lahko najdete na: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/strip_uporaba-razkuzila.pdf.

Kakšno razkužilo je primerno za razkuževanje rok?

Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

Kako se lahko zaščitim pred okužbo z novim koronavirusom preko živil?

Čeprav ni dokazov, da se novi koronavirus SARS-CoV-2 prenaša s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter upoštevanje higienskih smernic za pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova (sadje in zelenjava), temeljito opere.

Več informacij je na voljo na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-in-zivila.

Ali se lahko virus prenaša ob stiku z domačimi živalmi?

Izkušnje kažejo, da se virus SARS-CoV-2 v določenih okoliščinah ob tesnem stiku lahko prenese s človeka na žival. Dokumentirani so bili izbruhi okužbe z virusom SARS-CoV-2 na farmah kun v nekaterih evropskih državah in ZDA s prenosom virusa med človekom in živalmi ter nekaj primerov prenosa okužbe s človeka na pse, mačke in druge domače živali. Na splošno se tveganje za prenos okužbe z živali na človeka trenutno ocenjuje kot majhno.

Več informacij o koronavirusu pri hišnih ljubljenčkih lahko najdete na: https://www.nijz.si/sl/koronavirusi-pri-hisnih-ljubljenckih-psih-in-mackah.

Kakšen je vpliv okužbe na nosečnice in razvoj ploda?

Ob okužbi s SARS-CoV-2 imajo nosečnice večje tveganje za hujši potek bolezni, poleg tega pa tudi večje tveganje za zaplete v nosečnosti, kot sta preeklampsija in eklampsija. Pri okužbi z virusom SARS-CoV-2 v nosečnosti obstaja večje tveganje za carski rez, prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčka. Za zaščito pred okužbo z virusom SARS-CoV-2 se nosečnicam priporoča cepljenje proti covidu-19 z mRNA cepivi. Dosedanji podatki kažejo, da je cepljenje z mRNA cepivi v nosečnosti, v času zanositve in dojenja učinkovito in varno. Po cepljenju so bila dokazana protitelesa proti covidu-19 v popkovnični krvi in v materinem mleku. Ta protitelesa predstavljajo pasivno zaščito ploda in novorojenčka pred covidom-19.

ALI SO OSEBE Z ALERGIJO BOLJ DOVZETNE ZA OKUŽBO Z NOVIM KORONAVIRUSOM ALI TEŽJI POTEK BOLEZNI?

Dosedanje raziskave kažejo, da alergije, vključno z blago alergijsko astmo, ne predstavljajo pomembnega dejavnika tveganja za okužbo ali za težji potek okužbe z novim koronavirusom. Posamezniki s kroničnimi boleznimi pljuč, vključno z osebami z zmerno do hudo alergijsko astmo, pa imajo lahko ob okužbi z novim koronavirusom povečano tveganje za poslabšanje astme ali težji potek COVID-19. Tveganje za poslabšanje je večje predvsem pri osebah, ki imajo že sicer težjo obliko astme, pri tistih, ki ne jemljejo redno predpisane  osnovne terapije za astmo ali pogosto potrebujejo zdravila za lajšanje simptomov (Ventolin, Berodual). Predlagamo, da bolniki z astmo v tem času redno in pravilno jemljejo zdravila, ki jim jih je predpisal lečeči zdravnik.

ALI SO KADILCI BOLJ DOVZETNI ZA OKUŽBO Z NOVIM KORONAVIRUSOM?

Osebe, ki kadijo, so na splošno bolj dovzetne za okužbe dihal, ki pri njih tudi pogosteje potekajo v težji obliki. Trenutno ni na voljo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da so kadilci bolj dovzetni tudi za okužbo z novim koronavirusom. Med kajenjem so prsti (in morda onesnažene cigarete ali drugi tobačni izdelki) v stiku z ustnicami, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke v usta. V kolikor isti tobačni izdelek (npr. cigareto, vodno pipo) uporablja več oseb, lahko pride do prenosa različnih povzročiteljev, vključno z novim koronavirusom.

Posamezniki s slabšo pljučno funkcijo (ki je lahko posledica kajenja in s kajenjem povezanih bolezni dihal) pa imajo, kot kaže, zelo verjetno ob okužbi z novim koronavirusom zvišano tveganje za zaplete. Kajenje namreč okvari in zmanjša mehanizme dihalnih poti, ki čistijo dihalne poti. Poleg tega ima kajenje škodljive učinke na imunski sistem in oslabi posameznikovo sposobnost boja z okužbo.

Po opustitvi kajenja se pljučna funkcija izboljša v nekaj mesecih, zmanjša se tudi verjetnost okužb dihal.

Več informacij je tudi na voljo v gradivih, dostopnih na povezavah:

KJE LAHKO KADILCI TRENUTNO DOBIJO POMOČ PRI OPUŠČANJU KAJENJA?

Opustitev kajenja je še posebej pomembna v tem času za zmanjšanje škode, ki jo povzroča nov koronavirus. Opustitev kajenja lahko zmanjša verjetnost komplikacij pri okužbi z novim koronavirusom in prinese  še številne druge pomembne koristi za zdravje. Če kadite, je opustitev kajenja najbolje, kar lahko naredite za svoje zdravje.

Na voljo je brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77, kjer lahko vsak pridobi vse potrebne informacije o opuščanju kajenja oziroma se dogovori za pomoč pri opuščanju preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Svetovanje za opuščanje kajenja je dostopno tudi na internetu na forumu https://med.over.net/

Do nadaljnjega ne potekajo brezplačna individualna svetovanja in skupinski programi za opuščanje kajenja v Zdravstveno-vzgojnih centrih oziroma Centrih za krepitev zdravja. Ta vrsta pomoči bo ponovno vzpostavljena takoj, ko bo to možno.

V lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomagajo kadilcu k uspešnejši opustitvi kajenja. Na voljo so tako žvečilke, obliži in inhalatorji, o uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila na recept vam lahko predpiše vaš osebni zdravnik.

Več informacij je tudi na voljo v gradivih, dostopnih na povezavah:

KAJ SVETUJEMO UPORABNIKOM ELEKTRONSKIH CIGARET?

Zaenkrat ni na voljo podatkov o tem, ali predstavlja uporaba elektronskih cigaret večjo verjetnost za okužbo z novim koronavirusom, prav tako ni na voljo podatkov o tem, ali je povezana z večjo verjetnostjo hujših oblik prebolevanja COVID-19. Možnost okužbe z novim koronavirusom je potencialno lahko večja, ker so pri uporabniku elektronske cigarete prsti (in morda onesnaženi ustnik elektronske cigarete) v stiku z ustnicami, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke v usta. Dostopne raziskave tudi kažejo, da ima lahko aerosol elektronskih cigaret škodljive posledice na celice pljuč in zmanjšuje sposobnost odziva na okužbe. Aerosol elektronskih cigaret vsebuje številne strupene snovi, ki imajo potencialne škodljive učinke na pljuča. Uporabnikom elektronskih cigaret za največjo zaščito svojega zdravja svetujemo, da uporabo teh izdelkov opustijo. Prav tako svetujemo, da ne uporabljajo drugih tobačnih ali sorodnih izdelkov.

Kje lahko spremljam, kakšno je trenutno stanje v Sloveniji, Evropi in po svetu?

V Sloveniji je bil 4.3.2020 potrjen prvi primer s COVID-19. Epidemiološki podatki o spremljanju okužb covid-19 v Sloveniji so na voljo na naslednji povezavi.

Število potrjenih primerov se spreminja dnevno. Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2 in so dostopni na naslednji povezavi, ki je v angleškem jeziku.

Seznam in zemljevid primerov okužb po svetu je v angleščini dostopen na naslednji povezavi

Kako je potekala identifikacija novega koronavirusa?

Kitajska je 31. 12. 2019 sporočila, da so zaznali povečanje števila primerov pljučnic v mestu Vuhan, pri čemer niso potrdili že poznanih povzročiteljev pljučnic. Sprva so izključili okužbo z virusi influence, vključno z aviarno influenco, okužb s SARS CoV, MERS-CoV in še druge povzročitelje. Identificirali so nov koronavirus in ga poimenovali SARS-CoV-2. Sprva so primere povezovali z zadrževanjem na tržnici morskih sadežev in drugih živali v Vuhanu. Poleg morske hrane na tržnici prodajajo piščance, netopirje, svizce in druge divje živali. Postavljen je sum, da je izvor okužbe ena od vrst živali.

Kje najdem higienska priporočila NIJZ za opravljanje dejavnosti?

Higienska priporočila NIJZ za opravljanje dejavnosti so na voljo na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19.

Datum zadnje posodobitve: 9. 1. 2022